Delicious; slow, spicy en zoet

delicious-60-zoete-recepten

Een heerlijke uitgave die eigenlijk niet in je speciale kookboekenkast mag ontbreken: drie keer zestig Delicious recepten, gebundeld in een Spicy, Zoet en Slow deel.

Slow cooking impliceert een opoffering van je dag, maar als je de verleidelijke foto’s en bijbehorende recepten bekijkt, zie je al snel dat het wel meevalt met de tijd die je nodig hebt voor de gerechten. Sommigen vragen een iets langere kook- of baktijd van een uur, niks schokkends, anderen vragen een half uur voorbereidingstijd; dus al met al valt het met dat slowe wel mee, en kun je het handige boek gerust ter hand nemen voor meer inspiratie in je keuken zonder bang te zijn dat je je wat op de hals haalt.

Nou vooruit, als je de gebraden kwartel met spliterwtendal wilt maken, ben je wel wat meer tijd kwijt, maar kwartel draai je dan ook niet even snel na een dag werken in elkaar. Hetzelfde geldt voor de gestoofde runderwang met salsa verde of de braciola. Maar dat wordt weer gecompenseerd door gerechten als de vistajine en de doperwtensoep met croque-monsieur die je, zo belooft de uitleg, binnen een half uur op tafel kunt hebben.

Daarmee heb ik meteen de charme van het boekje samengevat: een gevarieerd aanbod van gerechten uit alle windstreken ideaal voor zowel speciale etentjes als de gehaaste trek.

02-delicious-60-slow-recepten1

Eigenlijk vat ik daarmee ook het andere deel samen: Delicious Spicy, zestig smaakrijke gerechten met veel Mediterraanse en Aziatische invloeden waar je zin van krijgt om de keuken in te duiken en variatie aan te brengen in je koelkast en kookgedrag. Makkelijke, maar vooral lekkere recepten die gebaseerd zijn op bekende klassiekers. Zoals de lamstagine met zoete aardappel en de kwarteleitjes met walnotenhummus en dukkah. Met de sushi in laagjes kan zelfs de meest onhandige kok nog indruk maken. En voor de verstokte hamburgerliefhebber: lamsburgers met harissamayonaise en sinaasappelrelish.

Multiculti op je bord. Een intercultureel huwelijk van smaken en structuren.

delicious-60-spicy-recepten

Het laatste deel bestaat uit zoete recepten. Uiteraard. Elke maaltijd zou met zoet moeten worden afgesloten. En dit boek begint meteen al goed met een recept voor werkelijk oogstrelende chocolade-carameltaartjes, waarna de zoete verleiding verder gaat met nog eens 59 recepten die je vastberadenheid af te vallen danig tot wankelen brengen.

Wie kan er nu nee zeggen tegen Marokkaanse appelpasteitjes met rozenvla? Of meringue met mango-mojitosaus? Hoe kun je verder zonder eerst de Perzische trifle te proeven? Of de kleverige dadeltaart met toffeesaus? En de omgekeerde mangocakejes met rode peper niet te vergeten.

Te veel om op te noemen en als je de eerdere Delicious uitgaven nog niet had, raad ik je deze uiterst betaalbare en handige boeken aan, omdat de beste recepten erin verzameld staan en de uitleg zo duidelijk is, dat elk recept niet meer dan één pagina tekst in beslag neemt. Geen ingewikkelde receptuur dus en geen gedoe met zware, lijvige boeken. Bovendien kunnen ook vegetariërs genoeg ideeën opdoen voor lekkere gerechten.

Mocht je slechts of een of twee delen willen, dat kan natuurlijk ook. Kookplezier gegarandeerd.

Delicious, Uitgeverij Fontaine, de drie delen kun je hier bestellen voor 12,95 per stuk.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl