Dankzij de Oculus Rift is de interesse in virtual reality flink toegenomen. Google zou Google niet zijn als ze niet met een spotgoedkope karton variant zou komen. De goedkoopste variant vind je in China. Daar kun je de kartonnen virtual reality bril namelijk voor slechts enkele euro’s bestellen.
Voor de handige Harry’s onder ons is het mogelijk om zelf zo’n bril te maken. Je kunt het schema op de site van Google downloaden en zelf bouwen. Meer dan karton, klittenband en twee lenzen heb je eigenlijk niet nodig. Wel veel geduld.
Chinese handleiding
Zelf heb ik een wat luxere uitvoering uit Hong Kong besteld. Eentje met hoofdband waardoor je de bril niet de hele tijd hoeft vast te houden zoals bij een verrekijker. Je moet er wel rekening mee houden dat de Cardboards in verschillende maten zijn. Dat ligt aan de grootte van de display van je gsm. Hoewel de Cardboard is bedoeld voor Android-toestellen kun je ook op de iPhone enkele apps downloaden.
Na enkele dagen had ik het pakketje al binnen. Alleen met de handleiding kon ik niet veel. Teveel Chinese tekens en onduidelijke afbeeldingen. Maar goed, een handleiding is niet meer van deze tijd dus die gooide ik al snel weg en zocht op YouTube naar instructievideo’s.
Afwerking
Over de afwerking kan ik heel kort zijn. Voor zo’n prijs mag je ook niks verwachten. Het is van karton, de randen zijn te scherp en je kan de bril niet te strak zetten, want dan krijg je last van de randen en komt het voorste gedeelte los. Wat ik meteen al storend vond is dat er aan de onderkant licht doorheen komt, dus gebruikte ik de bril meestal ‘s avonds in een donkere ruimte.
Bedieningsgemak
Ik had even tijd nodig om door te hebben dat je alles met je hoofd bestuurde. Bij sommige apps moet je bijvoorbeeld naar beneden kijken om terug te gaan naar het menu. Maar na een tijdje weet je niet veel beter en gaat het soepeltjes.
In het begin had ik veel last van duizeligheid. Vooral bij bungeejumpen. De eerste app die ik geprobeerd had. Overigens was het beeld te blokkerig en de kleuren te onnatuurlijk om echt het idee te krijgen dat je aan het bungeejumpen was. Aangezien deze app zeker niet voldeed en uit respect voor mijn opslagruimte heb ik hem maar snel verwijderd.
Rollercoaster VR
Als achtbaanliefhebber kon ik het natuurlijk niet laten om de app Rollercoaster VR uit te proberen. Aan de rechterkant heb je een hendel en als je ernaar kijkt dan herkent het systeem dat je er klaar voor bent en begint de achtbaan naar boven te klimmen. Het beeld en geluid waren zeker niet slecht, maar je krijgt niet echt vlindertjes in je buik van het naar beneden donderen. Toch was de app zeker wel de moeite waard.
Concert Paul Mccartney
Je kunt ook concerten downloaden (al is het aanbod nog schaars). Je zit letterlijk naast Paul terwijl hij op zijn piano speelt. Het geluid kan wel beter en het beeld is alsof er een glasplaat tussen zit.
Wat wel gaaf is, is dat het het geluid vervormt als je met je hoofd draait. Daardoor krijg je de indruk dat je er ook middenin zit. Ik ben geen Jomanda, maar ik zie een toekomst waarin je thuis live beelden, tegen betaling weliswaar, zult ontvangen van een concert, voetbalwedstrijd of andere evenementen.
Orbulus
Mijn favoriete App is zonder twijfel Orbulus. Je kunt kiezen uit talloze verschillende bezienswaardigheden over de hele wereld. Zo zit je in Sydney en met een klik verder zit je aan de overkant het Noorderlicht te bekijken om vervolgens op het strand te zitten van Sint Maarten.
En zo zijn er momenteel meer dan 250(!) apps beschikbaar in de playstore.
Ondanks dat het voor geen meter zit vind ik deze zet van Google geweldig. Voor zo weinig geld is het voor iedereen mogelijk om kennis te maken met de virtuele wereld. Google Cardboard is daarom zeker de moeite waard.
Dit is het eerste deel in een serie van drie over virtual reality brillen. Volgende keer bespreekt Aicha’s gadgetexpert de Samsung Gear VR.
Bahaedin Ahrazem
info[at]aichaqandisha.nl