Sinds kort in Nederland te krijgen: ambachtelijke ijsjes van het Britse merk Ice Kitchen. IJs voor volwassenen, ‘maar kinderen vinden het ook lekker’, opgezet door Cesar Roden, kleinzoon van culinaire grootheid Claudia Roden. We spraken met hem over de bijzondere smaken die hij op de markt brengt en het verhaal achter zijn bedrijf dat nu ook internationaal groeit.
Moeders keukentafel
‘Het begon in New York: mijn tante, Claudia’s dochter, maakte ijsjes met de hand en verkocht die. Ik hielp mee door de ijsjes te dippen en met gecaramelizeerde sinaasappelschil te besprenkelen. Het was heel verfijnd. Een paar jaar later zijn we er in Engeland mee begonnen. Mijn tante stuurde haar apparaat op en haar recepten, die we nog steeds gebruiken, en we begonnen op festivals en markten te verkopen.’
‘We begonnen met één kar we maakten de ijsjes gewoon op de keukentafel bij bij mijn moeder.We zijn dus echt heel klein begonnen om te kijken hoe mensen zouden reageren. Inmiddels leveren we nu aan winkels. We hebben nu ook een eigen lokatie waar de ijsjes worden gemaakt. In het seizoen produceren we er achtduizend per dag en we hebben dan vijf medewerkers in de keuken.’
‘Ons ijs is echt een seizoensproduct. Gewoon ijs vind je het hele jaar door in de diepvries, maar het onze niet. Ieder jaar introduceren we nieuwe smaken. Die smaken zijn heel belangrijk voor ons, daar experimenteren we mee. We hebben ook een boek dat in vijftien talen is vertaald.’
Nieuwe smaken
‘Onze ijsjes bevatten alleen natuurlijke ingrediënten, we gebruiken hele stukken fruit; we nemen bijvoorbeeld echte muntbladeren in plaats van munt, en we hebben aparte smaken. Mijn favoriet is de mojito, die is heel verfrissend. Er zit verse limoensap in, twee procent alcohol en smaakt echt als een mojito. Je kunt niet meer alcohol erin doen, omdat het dan niet vriest.’
‘De roos-pistache is bedacht samen met Claudia Roden, het is haar variatie op een Egyptisch dessert. Zij heeft ons daarmee geholpen. Ze adviseert ons nog steeds en proeft mee. Dat is ook het leukste onderdeel van het proces: nieuwe recepten verzinnen.’
‘Dit jaar hebben we twee nieuwe smaken: sinaasappel-cheesecake met witte chocolade en earl grey thee. De cheesecake is geïnspireerd op een Amerikaanse klassiekers uit de jaren zestig en zeventig, de Orange Creamsicle. Het earl grey ijsje is met melk en room, met een bijna custard-achtige basis die we verrijkt hebben met earl grey thee.’
Nieuwsgierig geworden? In Nederland zijn de ijsjes van Ice Kitchen te krijgen bij Jamin. Binnenkort gaat ook de Finse markt overstag.
info[at]aichaqandisha.nl