Kookboeken, ik ben er dol op. Altijd als ik in een boekwinkel ben, moet ik ook even bij de kookboeken kijken, anders is het bezoek niet compleet. Maar ik ben dan ook stapelgek op eten. Je hebt mensen die zeggen dat ze eten niks aan vinden. Dat ze gewoon ergens op kauwen om weer een gevulde maag te hebben. Ik snap daar helemaal niks van.
Niks heerlijkers dan een warme maaltijd die je weer terugwerpt in de geborgenheid van je moeders keuken. Geen groter genot dan nieuwe smaken die je zodanig vervoeren dat je als een klein kind zit te trappelen in je stoel van opwinding. Eten is geluk. Eten is plezier. Eten is liefde. Eten verdrijft verdriet. Lékker eten, hè. Geen prakjes of vettige frietjes of andere maagvervuiling. Lekker eten dat met genegenheid is gemaakt.
Glutenvrij
Dat plezier, de warmte en de volle smaken zag ik meteen in het werkelijk heerlijke boek Joie de Vivre van de Franse culinaire blogster Béatrice Peltre. Zij heeft haar eigen website en nu ook haar eigen boek vol kleuren, smaken en verrassende gerechten.
Peltre schrijft in haar introductie dat ze voor de zoete gerechten glutenvrije bloem heeft gebruikt. Moet u ook slikken? Glutenvrij, dat is dat saaie, geelkleurige schap in de supermarkt met allemaal producten waarvan de smaak ongetwijfeld net zo saai en smakeloos is als de verpakking. Ik zat eens in het vliegtuig met een goede vriendin toen ze per abuis een glutenvrije maaltijd kreeg. Verbolgen riep ze de steward: ‘this is completely different from hers and it’s completely tasteless’.
Roomvla met frambozen, limoen en kokos
Maar glutenvrij betekent dus vrij van tarwebloem, als ik het goed heb begrepen. Peltre gebruikt het inmiddels hippe quinoa, boekweit, hazelnoten en gierstemeel. Dat glutenvrije ben je daarna meteen weer vergeten, want de lekkere recepen volgen elkaar al snel in rap tempo op. Zo prachtig en smakelijk in beeld gebracht dat je meteen aan de slag wilt.
Pannekoeken van zoete aardappel en wortel, soep van zoete aardappel en appel (ik hou van zoete aardappel), roomvla met frambozen, limoen en kokos, île flottante met lavendel, aardperensoep met coquilles en truffelolie. Dit is slechts een mini-greep uit het rijke boek dat de titel absoluut recht doet. De klassieke Franse keuken in een modern jasje en met internationale invloeden, zo kun je de recepten van Peltre het best omschrijven.
Aanstekelijk enthousiasme
Peltre is in haar boek heel anekdotisch en vergezelt elk gerecht met persoonlijke uitleg over het recept en de inspiratie ervoor. Ze laat de lezer toe in haar huis, keuken en zelfs slaapkamer. Haar vrolijke en aanstekelijke enthousiasme voor eten is steeds de rode draad:
Soms word ik midden in de nacht wakker, omdat ik droom dat ik iets eet. Ik weet dat het moeilijk te geloven is, maar het is echt zo. Hoewel ik niet altijd meer weet wat ik in mijn droom aan het eten ben, weet ik toch zeker dat het lekker moet zijn, omdat het water me in de mond loopt en mijn maag zo zeer knort dat ik er wakker van word. Ik verzet me niet. Ik sta op, met veel zin om de dag te beginnen met mijn twee favoriete bezigheden: eten maken en het opeten.
Voor wie ook van eten houdt, is Joie de Vivre een zalige aanrader.
hassnae[at]aichaqandisha.nl
Een reactie op “Joie de vivre”