Net toen ik dacht eruit te zijn wat mijn top vijf kookboeken zal worden zo tegen het einde van het jaar (we gaan wat lijstjes doen!), ontving ik het fraai vormgegeven Persiana van de Brits-Iraanse Sabrina Ghayour.
Persiana is een boek waar je meteen aan gaat voelen door de mooie voorkant met reliëf. Het is een boek dat je aanmoedigt zelf op onderzoek uit te gaan en te ontdekken wat je lekker vindt en hoe je je eten nog smakelijker kunt maken zonder al te ingrijpende veranderingen in je werkpatroon of keukenkastje.
En het is een kookboek waarvan de auteur eens een keertje niet door de moeder is geïnspireerd. Sabrina Ghayour is meteen duidelijk: haar moeder kon niet koken, ze dook zelf vanaf haar zesde in de keuken en begon, omdat ze in een Iraans gezin is opgegroeid, met Perzische gerechten en breidde haar repertoire later uit dankzij de Turkse, Arabische, Armeense en Afghaanse invloeden in haar familie. Ghayour begon ook eetclubjes in Londen.
Haar boek kent een groot aantal klassiekers, klassiekers met een moderne twist, en ook recepten die zij zelf heeft ontwikkeld. Ghayour is opgegroeid in Engeland en het voordeel daarvan is dat ze heeft leren koken met de ingrediënten die voor handen zijn in een westerse supermarkt. Je wordt dus niet op een mission impossible gezet om een onvindbaar ingrediënt te vinden: alles vind je in de gewone supermarkt en oosterse winkels om de mezze, tagines, lahmacun, biryani en al die andere fijne recepten zelfs eens te maken.
Bovendien moedigt Ghayour je aan om gerust ingrediënten weg te laten of toe te voegen, want ‘de beste recepten ontstaan op toevallige wijze’. Als je een paar van Ghayours ‘geheime’ ingrediënten in huis haalt, zoals de granaatappelmelasse, krijgen je salades meteen een andere, smakelijke twist.
Persiana biedt een heerlijke selectie recepten voor zowel vleeseters als vegetariërs en biedt genoeg inspiratie voor de geoefende gourmand. Er is zelfs een recept voor geglaceerd varkensvlees met kweeperen. Volgens mij is dot de eerste keer dat ik een varkensvleesrecept tegenkom in een boek met Midden-Oosterse gerechten. Natuurlijk wordt er varkensvlees gegeten in die regio, maar veel minder dan rund-, kalfs- of lamsvlees. Kweeperen zijn wat mij betreft sowieso ondergewaardeerd en zouden veel vaker gebruikt mogen worden. Zo maakt mijn moeder een lekker recept van kip en kweeperen: zoet met hartig, een ideale combinatie.
In Engeland is Persiana bekroond tot kookboek van het jaar en een groot commercieel succes: het is een prachtig boek om cadeau te geven of je collectie mee te verrijken.
Persiana Uitgeverij Good Cook, 24,95 kun je hier bestellen
hassnae[at]aichaqandisha.nl