De eerste nacht nadat ik was begonnen in Het meisje met een klok als hart had ik meteen een nachtmerrie. Ik voelde me opgejaagd door de politie. Blijkbaar was het boek heel snel in mijn bewustzijn gaan zitten.
Het meisje met een klok als hart is het debuut van de Amerikaanse Peter Swanson. Hij schrijft korte verhalen en recensies voor verschillende tijdschriften.
Hoofdpersoon is de bijna veertigjarige George Foss, redacteur bij een literaire tijdschrift. Hij heeft al twintig jaar een soort vrijblijvende relatie met Irene. Daarnaast is hij nog altijd niet over zijn eerste liefde Liana. En na al die jaren komt hij haar zomaar tegen, in zijn eigen stamkroeg.
Liana heeft een dubieus verleden, waar we steeds een klein beetje meer van leren. Ze wordt gezocht voor moord. Toch weigert George niet als ze hem na al die jaren ineens vraagt geld terug te geven aan haar oude minnaar en werkgever. En tsja, dan raakt George verstrikt in een aantal gebeurtenissen die hij niet had voorzien. Kan hij Liana wel vertrouwen?
Het meisje met een klok als hart is een onderhoudend, spannend boek. Het zit bomvol cliffhangers, waardoor je nachtrust eraan gaat. (‘Nog een hoofdstuk en dan ga ik écht slapen.’) Ik had het boek in no-time uit.
Toch is George een ontzettend naïeve, eendimensionale hoofdpersoon. Zijn acties zijn dan ook niet altijd goed te begrijpen. Ook Liana’s persoonlijkheid komt niet heel goed uit de verf. We leren beetje bij beetje meer over haar geschiedenis, maar komen weinig van Liana’s beweegredenen te weten.
Swanson is gaan schrijven omdat hij gefascineerd is door de films van Hitchcock. Als film zou Het meisje met een klok als hart het niet goed doen. Het verhaal is goed geschreven, maar niet heel erg origineel of opzienbarend.
Ik vergeef het Swanson. Hij zorgde er met zijn kleine cliffhangers toch maar steeds weer voor dat ik bleef lezen. En dat is uiteindelijk waar het om gaat.
Het meisje met een klok als hart van Peter Swanson verscheen bij Uitgeverij Cargo. €19,90
majda[at]aichaqandisha.nl