Op de Egyptische zender Al Kahera Wa Nas, zijn de kijkers al weken geboeid door de voluptueuze schoonheden die hun oriëntaalse danstalent ten beste geven in de hoop de gunst van de jury en de kijkers te winnen. Een So you think you can dance maar dan voor buikdanseressen.
Toen het programma in september begon aan haar tweede seizoen, was er de voorspelbare ophef onder religieuzen die het van de buis wilden halen. De Oosterse dans maakt dan wel deel uit van het rijke Arabische, culturele erfgoed, sommige conservatieven hebben er wat moeite mee. Maar daar zijn het conservatieven voor: alles wat afwijkt van het veilige stramien wordt taboe verklaard. Dat houdt het leven overzichtelijk.
Sekstape
In het begin waren de deelnemers onderverdeeld in Egyptische en buitenlandse, maar nu we de finale naderen, wordt dat onderscheid niet meer gemaakt. Komend weekend is de halve finale, dan wordt bekend wie van de drie overgebleven danseressen doorgaat naar de finale.
Een van de drie juryleden is danseres en actrice Dina. Zij raakte, dit is een verhaal dat ik altijd graag opdis, een aantal jaar geleden in opspraak vanwege een sekstape met haar man. Nu kijk ik zelf nooit porno, maar dit is de enige opname die ik met steeds groter wordende ogen bekeek terwijl mijn gezicht steeds dichterbij het scherm ging om te kijken wat er nu precies gebeurde op dat bed.
Hypocriete moraal
Maar terug naar de jury: misschien heb ik extra gevoelige voelsprieten, maar mijn sterke indruk is toch dat in deze beslissende fase de Egyptische danseressen een handje worden geholpen door de Egyptische jury. Ik druk me wat voorzichtig uit, maar daar hoef je echt geen Sherlock voor te zijn, want dat is wel vaker zo met Egyptische jury’s: ze houden de prijzen graag binnenshuis, of dat nu tijdens filmfestivals is of muziekshows. Sterker, als een Egyptisch jurylid níet voor een Egyptische deelnemer kiest, zoals eerder tijdens de Arabische The Voice heeft ze vervolgens flink wat uit te leggen in eigen land.
Bovendien hebben buitenlandse danseressen het moeilijk in Egypte: ze nemen het vak serieus, werken er hard aan, verbeteren ook de techniek maar zijn vaak aangewezen op de mindere locaties. Het werk wordt hen ook moeilijker gemaakt, vanwege de hypocriete moraal die tot ver in het politieapparaat en justitie doorwerkt.
Moraal verandert
Vroeger werd er schande van gesproken, hoewel de grote danseressen van weleer net zoveel tot de verbeelding spraken als de grote zangers en acteurs. Die schande en de veroordeling zijn er nog wel, maar minder. Niet voor niets was een van de moeders van de deelnemers aanwezig om heel trots haar steun voor haar dochter uit te spreken. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Tijden en moraal veranderen.
Er is nog heel veel meer te vertellen over de oriëntaalse dans, misschien komt dat in een volgend stuk. Geef je ogen de kost met The Belly Dancer: het gepraat kun je gewoon doorspoelen, want het zijn de mooie danseressen die de show dragen.
In deze aflevering zie je de vier overgebleven danseressen: een Egyptische, een Egyptisch-Griekse, een Oekraïense en Russische. Drie keer raden wie er sowieso doorgaat naar de finale.
hassnae[at]aichaqandisha.nl
Een reactie op “The Belly Dancer”