Vraag me niet waarom, maar jarenlang liep ik achteloos langs de Simon Lévelt winkel in de Haagse Passage, misschien wel de mooiste gallerij in Nederland. Ik ken de winkel van naam, liep er langs, keek wel eens vluchtig naar binnen, maar liep altijd door. Tot we een tijdje geleden de uitnodiging kregen eens langs te komen voor een Japanse theeceremonie. Wat bleek: de eigenaars van de Simon Lévelt De Passage zijn gewaardeerde lezers van Aicha Qandisha en Frontaal Naakt.
Onze lezers weten natuurlijk van alles over ons: onze maatschappelijke standpunten, waar we eten, wat we lezen, welke geuren en crèmes we goed vinden en waar we naartoe reizen. Andersom tasten we in het duister, tenzij we elkaar online of in het echte leven ontmoeten. Maar terug naar déze lezers, broer en zus Mirwais en Breshna Sarwary: zij wisten als vanzelfsprekend over onze liefde voor Japan en nodigden me uit voor een theeceremonie met een first flush matcha, dat is matcha van de eerste pluk, zoals een extra vergine olijfolie van de eerste persing is. Hoge kwaliteit, rechtstreeks uit Japan geïmporteerd.
De Simon Lévelt De Passage is van vader en moeder Sarwary die nu van hun welverdiende rust genieten. Zoon Mirwais leidt de Simon Lévelt in Gent en dochter Breshna ontving me in de Haagse winkel. Ik maakte er kennis met de Matcha Uji Midori, een premium kwaliteit matcha van het huis Shohokuen uit de Uji regio in Japan. Shohokuen bestaat sinds 1645 en is een van de twee oudste theebedrijven van Japan en hofleverancier van de keizerlijke familie. Een bedrijf geworteld in geschiedenis en traditie dus.
Allereerst wat achtergrondinformatie over de matcha thee die van de theeplant Camellia sinensis gemaakt wordt. ‘Voor de productie van Matcha wordt de plant ongeveer drie weken voordat de oogst begint in de schaduw geplaatst, zodat de blaadjes meer bladgroen aanmaken. Dan worden de blaadjes met de hand geplukt, gedroogd en met een granieten molen tot poeder vermalen. Dat malen gebeurt heel langzaam: de molen maalt slechts 30 gram Matcha per uur. Zou de molen sneller gaan, dan zou de Matcha thee door de vrijkomende warmte bruin verkleuren en een minder aangename smaak krijgen.’ Zo legt Breshna uit terwijl ze demonstreert hoe je de thee voorbereidt.
Groen
Voor een echte theeceremonie heb je een aantal onderdelen nodig: een kom om de thee in te maken, een klopper om de thee mee te roeren en een houder voor de klopper. Plus het bamboeschepje om de thee mee af te meten.
Matcha Uji Midori is een blend van de biologisch geproduceerde variëteiten Samidori, Goko en Kanayamidori. Midori betekent groen en op onderstaande foto kun je zien hoe toepasselijk de naam is.
Giet allereerst kokend water in de kom om die te verwarmen. Gooi het water weg, schep één klein lepeltje matcha in de kom en vul het met ongeveer 60ml water dat inmiddels iets afgekoeld is. De thee is lekkerder en zachter als het water niet kokend heet is.
Roer vervolgens rustig met de klopper en maak eerst een wijde, ronde beweging, klop daarna 15 keer ferm in een rechte lijn. Eindig in een ‘6’ beweging. Breshna laat het zien. Geen klus voor de overhaaste drinker, maar wie in Japan geweest is, weet hoeveel zorg mensen geven aan alles wat ze eten en drinken. Dat is een van de redenen waarom we zo van dat land houden.
Cicades
En dan is de thee klaar voor consumptie. De naam is niets te veel, paradijselijk groen in een prachtige kom. De smaak is heel zacht en tegelijk vol van smaak, zonder dat overdadig bittere, en lijkt in niets op de matcha’s die je her en der kunt kopen.
Dit is de smaak van Japan. Ik hoorde meteen het gezoem van de cicades in de snikhete zomer van Kyoto, zag ons bijkomen in de koelte van de Mitsukoshi in Tokio en ons weer zitten in een van de vele restaurants en kleine tentjes met houten bankjes waar we geregeld onthaald werden met een kopje matcha thee.
Terwijl ik de demonstratie en uitleg kreeg, keek ik om me heen in de winkel. Ik zag niet alleen een schat aan koffie- en theesoorten, maar ook de verleidelijkste zoete cadeaus. De kleurrijkste bonbons, repen luxe chocolade en andere zoetigheden om jezelf, maar zeker ook dierbaren mee te verwennen.
Terwijl ik afscheid nam, vroeg ik me af hoe ik dit al die jaren aan me voorbij had kunnen laten gaan. En nu verheug ik me op mijn volgende bezoek.
info[at]aichaqandisha.nl