Tien programmapunten van Lijst Aicha Qandisha

rockwell

Als iedereen maar de politiek ingaat of een eigen partij opricht, waarom dan niet een heus Aicha Qandisha politiek programma, voor iedereen om naar hartelust uit te shoppen, want de politiek, die is er voor het algemeen belang, niet voor de bodemloze ego’s. Dat zou althans moeten en dus geven wij alvast de voorzet. Om een land leefbaar te maken moet je vasthouden aan waardevolle principes en hypocrisie laten varen. Eigenlijk is het heel makkelijk, maar vooruit, te veel mensen moeten er kennelijk weer even aan herinnerd worden en we zijn de beroerdste niet. Daarom tien punten die dit land weer leefbaarder zullen maken.

1 Gelijkheid
Iedereen is gelijk in Nederland: wat je kleur, religie, achtergrond, seksuele voorkeur of fetisj ook is. Gelijkheid voor iedereen, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: de wet beschermt ons allemaal tegen daadwerkelijke overtredingen, de gedachten houden we vrij. Dus je mag zo bekrompen of losgeslagen zijn als je wilt, zolang je je aan de wet houdt, heeft niemand het recht, en zeker de overheid niet, zich te bemoeien met hoe je je leven inricht. Racisme, discriminatie, homofobie, antisemitisme, islamhaat, vluchtelingenhaat worden allemaal hard bestreden. Media en politici die hierop inspelen en de nare sentimenten verder op oneigenlijke gronden aanwakkeren, worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid.

2 Solidariteit
Het is geloof ik een stoffig woordje geworden, in deze maatschappij vol dikke iks, maar solidariteit is een ondergewaardeerd begrip. Het grijpt terug op gelijkheid, het betekent dat je beseft dat een samenleving ook echt een samenleving is en niet een ongeregeld zooitje waarbij de sterkste overleeft. Dat houdt concreet in dat er een einde moet komen aan de schandalige vernedering van werkzoekenden. Een rijk en beschaafd land past het niet mensen in de kou te laten of verder naar beneden te trappen. Werkzoekenden krijgen een volwaardige uitkering. Gratis werken, of uitbuiting in normale mensentaal, zoals dat nu gebeurt, wordt afgeschaft. Wie werkt, krijgt betaald. De sociale woningbouw blijft behouden en wordt waar nodig uitgebreid.

3 Zorg
De huidige zorg is een smet op ons blazoen: we bedanken de veel te dure managers en richten de zorg opnieuw in. Centraal staan de patiënten en de bewoners van verpleegtehuizen. Patiënten moeten alle zorg krijgen die hen toekomt en ouderen in verpleegtehuizen het gevoel dat ze geëerd worden, niet weggestopt in een donker gat. De kwaliteit van de zorg moet aanzienlijk verbeterd met altijd weer hetzelfde uitgangspunt: de menselijkheid, leefbaarheid en waardigheid van ieder individu -niet de kosten.

4 Kunst en cultuur
Kunst en cultuur zijn de fundamenten van onze samenleving. Ze geven inzicht, bouwen bruggen, breken muren af, beslechten afstanden, overstijgen grenzen en vinden het menselijke in de diepste chaos. Koesteren, dus, de kunsten. Investeren in cultuur. Omdat economie niet alles is en geestelijke rijkdom net zo belangrijk. We gaan bij Aicha Qandisha voor een Bruto Nationaal Geluk.

5 Economie
Ja, we weten het, voor een fijn BNG, is de economie ook belangrijk. We stimuleren investeringen in binnen- en buitenland, zetten in op internationale samenwerking en handel en vragen van de rijkste inkomens 1% en van de grootste bedrijven 5% belastingverhoging om de investeringen in mens en maatschappij te bekostigen. Investeringen waar zij dan ook weer van profiteren doordat het onderwijsniveau stijgt en de zorg verbetert. We vinden niet dat mensen meer moeten afdragen aan de staat dan dat ze zelf overhouden, vandaar het minimale percentage. Tegelijk schaffen we de erfbelasting af. Geld waarvoor hard gewerkt is en waarover al belasting is geïnd, behoort de nabestaanden toe, niet de staat.

6 Defensie
Het geldverslindende JSF-programma wordt gestaakt. Dat geld kunnen we beter investeren in een gezonde samenleving en in goed opgezette ontwikkelingshulp die daadwerkelijk resultaten oplevert. Nederland onthoudt zich verder van militaire acties. We bombarderen niet mee, we vliegen niet mee en dragen niet bij aan de ellende in verre landen die ons niets gedaan hebben. Onze enige internationale bemoeienis moet gericht zijn op ontwikkeling, stimulering, vrede en veiligheid.

7 Ontwikkelingssamenwerking
Te veel gaat verloren bij de huidige ontwikkelingssamenwerking; de verkeerden profiteren, de behoeftigen blijven met lege handen. Dat betekent dat we andere manieren van samenwerkingen aangaan waar mensen in minder ontwikkelde landen daadwerkelijk iets aan hebben: aanleg van wegen, ziektebestrijding, onderwijs, de mogelijkheden zijn legio. Menselijke oplossingen vragen om een menselijke benadering, dus geen mallen of kant-en-klare placebo’s. Oorlogsvluchtelingen die bij ons aankloppen, bieden we een nieuw thuis.

8 Mensenrechten
Onderdrukte groeperingen verdienen onze steun, los van wie de onderdrukker is. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is ons uitgangspunt. Economische belangen wegen niet zwaarder dan mensenrechten. De wereld is groot en de hypocrisie nog groter; daar waar een handelsdeur dichtgaat, gaat er een andere open.

9 Publieke omroep
De omroep is al te lang slachtoffer van de grillen van politiek Den Haag. Dat moet afgelopen zijn. We maken een eind aan de kijkcijferterreur, een eind aan de inmenging van de politiek en garanderen de omroepen en drie zenders hun onafhankelijkheid. De omroep moet er voor iedereen zijn, dus ook voor niche programma’s. Kwaliteit wordt de norm, niet kwantiteit. Populair en elitair, toegankelijk en wetenschappelijk. De publieke omroep zou het allemaal moeten bieden.

10 Veiligheid
De onafhankelijke rechtspraak is een van de peilers van een beschaving. Rechters moeten hun werk zonder politieke druk kunnen doen. Quota voor de politie behoren tot de verleden tijd: die gaan uit van wantrouwen naar de burger. De politie is er eerst en vooral voor de mensen en niet tegen hen. Dat betekent een dramatische cultuuromslag waarbij het belang en de veiligheid van burgers voorop komt te staan. De politie krijgt een dienende en beschermende rol. Onnodig geweld tegen burgers wordt bestraft, nekklemmen verboden. De opleiding wordt aangepast: politie moet leren omgaan met mensen, de eigen vooroordelen uitschakelen (géén etnisch profileren, dus) en situaties beter leren inschatten. Een grap over een piemel mag nooit aanleiding zijn voor dodelijk geweld door een handvol agenten. Agenten staan niet boven de wet, het kostuum geeft ze niet meer macht, maar wel waardevolle verantwoordelijkheid naar de samenleving toe.

Wanneer de politiek het goede voorbeeld geeft, volgt de rest. We doen niet mee aan hypes, laten ons niet opjutten door allerlei al dan niet ingebeelde dreigingen en gaan altijd uit van de feiten, niet van de onderbuik of wat journalisten ons lukraak opdissen. Feiten, menselijkheid en waarachtigheid zouden de ruggengraat van de samenleving moeten vormen, niet de ambities van politici of journalisten. Natuurlijk, er zijn uitdagingen, er zijn gevaren, maar geen leven zonder gevaar, geen wereld zonder risico. De ellende die er is, is al erg genoeg, die hoeven we niet op te kloppen. We kunnen bovendien niet alles dichttimmeren. Dat wordt onleefbaar. Maar als we deze tien stappen nemen, komen we al een stuk verder en zal het gevoel van erkenning en veiligheid enorm toenemen.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Tien programmapunten van Lijst Aicha Qandisha