Fadila geven we een weekje vrij, zij bereidt kleine juweeltjes van koekjes voor om de komende weken met jullie te delen. Deze week hebben we daarom een speciale gast. De heerlijke Angela Capo die de harten veroverde met haar Aicha’s Twaalf en die ons beloofde haar allerlekkerste gerecht prijs te geven: haar moeders artisjokken. En zie daar, helemaal vanuit Napels, exclusief voor ons.
Mama Capo’s artisjokken:
Ingrediënten:
4 grote artisjokken
Fijn gesneden peterselie
Fijn gemalen knoflook
Half glas olijfolie
Zout (naar smaak)
5 eieren
Fijne paneermeel
Parma kaas fijn geraspt (het kan ook zonder kaas)
Aardappelen
Bereidingswijze:
De artisjokken grondig wassen.
Snijd de steel van de artisjok af zodat de artisjok straks in de pan kan staan. Maak de steel schoon.
Haal de harde blaadjes en de onderste blaadjes van de artisjok af. De top van de blaadjes moet ook worden weggesneden, maar niet meer dan de top.
Zet de artisjokken rechtop naast elkaar in een grote schaal en vul de schaal met water en citroensap tot de artisjokken onder staan. Laat de artisjokken een half uur weken.
In een kom bereid je de vulling van de artisjokken voor: meng de geklopte eieren, peterselie, knoflook, zout, paneermeel en eventueel kaas. De vulling moet een beetje stevig worden, want dat wordt de inhoud waarmee je straks de hartjes van de artisjokken gaat vullen.
Na een half uurtje haal je de artisjokken uit het water en probeer met je handen de haartjes open te krijgen: creëer een nest dat je met de vulling tot aan de rand gaat vullen.
Schil de aardappelen en snijd ze verticaal in stukken (niet te dun).
Leg de stukken aardappel op de bodem van een diepe pan, bovenop de aardappelen komen de rauw gevulde artisjokken. Voeg water tot de helft (water in dit geval moet onder de artisjokken blijven).
Doe het halve glas olie er over heen, en laat het twee uur lang koken op een zacht vuur, met de deksel erop.
Daarna kun je genieten!
Angela Capo