Wie af wil vallen kan (sommige) zoetstoffen beter mijden

suiker

Wanhopige afvallers verruilen gewone frisdrank vaak door light-frisdrank. Light lijkt logisch: in plaats van suiker zit er saccharine of een andere zoetstof in, die wel zoet smaakt, maar geen calorieën bevat. Minder calorieën naar binnen, en je valt vanzelf af. Maar zo logisch blijkt het niet te zijn…

Onderzoekers uit Israël laten in een publicatie in het wetenschappelijk blad Nature zien dat kunstmatige zoetstoffen niet helpen bij afvallen, maar juist kunnen leiden tot overgewicht en suikerziekte. De onderzoekers combineren experimenten in muizen met studies in mensen.

Met muizen deden de onderzoekers een aantal experimenten. In het eerste experiment kregen muizen of suikerwater, of water met zoetstoffen (saccharine, aspartaam of sucralose) te drinken. Muizen die saccharine kregen in plaats van suiker, bleken na elf weken minder goed in staat suiker te verwerken: na het eten van wat suiker steeg hun bloedsuikerspiegel tot hogere waarden dan muizen die suiker gevoerd hadden gekregen; dit is een vroeg voorstadium van suikerziekte. De onderzoekers vermoedden dat de oorzaak in de flora (de “goede” bacteriën) in de darmen zou kunnen liggen. Bacteriën in je darmen spelen een grote rol bij het verteren en opnemen van voedingsstoffen.

Antibiotica
Om hun vermoeden te testen, gaven ze alle muizen antibiotica. Toen de antibiotica de darmbacteriën voor een groot deel gedood hadden, was er geen verschil meer tussen de muizen op het saccharinedieet en de muizen op het suikerdieet. Ook transplantatie van darmbacteriën van de ene groep muizen op de andere liet de verschillen tussen de diëten wegvallen. Tenslotte toonden de onderzoekers aan met het bepalen van het DNA van de bacteriën uit de muizendarmen dat het saccharine dieet daadwerkelijk de samenstelling van de darmflora verandert. Het onderzoek in mensen liet zien dat consumptie van veel zoetstoffen geassocieerd was met een hoger gewicht en een hogere suikerspiegel na het eten.

Al deze onderzoeken, in mensen en in muizen, laten zien dat saccharine juist leidt tot een dikker lijf en een grotere kans op suikerziekte. Een probleem in deze studie is wel dat ze naast saccharine maar naar twee andere zoetstoffen gekeken hebben (aspartaam en sucralose), en dan alleen maar in het allereerste experiment. Hun strenge oordeel over zoetstoffen is minder hard te maken voor deze twee middelen. Naar andere zoetstoffen, bijvoorbeeld het nieuwe Stevia, is geen onderzoek gedaan. Daarover kunnen we dus nog niets zeggen.  Toch is het misschien beter maar weer gewone cola te gaan drinken. Of nog beter, gewoon thee. Zonder suiker.

Marten

info[at]aichaqandisha.nl