Er is een duidelijk opkomende stroom van nieuw en jong feminisme van heel uiteenlopende signatuur. Net als vroeger haalt dat zijn inspiratie deels ook uit het buitenland. Met planken vol nieuwe boeken, zoals van Caitlin Moran, met een simpele en aansprekende definitie van feminisme: ‘Steek je hand in je onderbroek. Wat voel je daar? Juist. En wil je daar wat over te zeggen hebben? Dan ben je een feministe.’ Met de zangeres Beyoncé die optreedt voor een decor met één woord, in hoofdletters: FEMINIST. Met de actrice Emma Watson die zich met verve inzet voor de campagne ‘He for she’. Met briljant activisme van Emma Sulkowicz die in mei 2014 de voorpagina van de New York Times haalde met een even simpele als geniale performance. Zij sjouwde met een matras op de campus van Columbia University nadat haar aanklacht wegens verkrachting door een mede-student niet serieus was genomen. Haar oproep: ‘Carry that weight’. Een appèl om het verdriet van verkrachte vrouwen in het openbaar te helpen dragen.
Ook in Nederland ontstaan nieuwe groepen, zoals Feministisch Verzet, Doetank Peer en eMANcipator. Er zijn vrolijke dwarsverbindingen tussen initiatieven. Groepen die het ‘intersectionele denken’ als vanzelfsprekend meenemen en waarin andere sociale verschillen, zoals klasse, kleur en seksuele diversiteit volop aandacht krijgen. Veel migrantendochters zijn hun eigen emancipatieproces begonnen. In deze islamofobe tijden worden fundamentele vragen gesteld, zoals hoe islam en feminisme met elkaar te verenigen zijn. Ook feministen uit andere religies roepen vergelijkbare vragen op. Iets wat controversieel ligt vanuit een optiek waarin religie vaak
per definitie als onderdrukkend voor vrouwen wordt gezien. En met de heropleving van de zwarte beweging worden niet alleen de veteranen van het zwarte feminisme opnieuw geëerd, en de kritiek op ‘wit feminisme’ opnieuw geformuleerd, maar staat ook nieuw talent op.
Kortom: er zijn vele feminismes. In al hun verschillen worden zij in dit boek voor het voetlicht gebracht. Ook degenen die het liefst van alle ismes afwillen en vinden dat de term feminisme niet de lading dekt van de veranderingen die ze willen, voor zichzelf en de wereld. Dus of het feminisme dood is? Nou nee. En of het nog nodig is? Zeker (…).
Dit is een fragment uit het voorwoord van Anja Meulenbelt die samen met Renée Römkens ruim zestig feministes (vrouwen én mannen) vroeg om hun visie op het feminisme.
Het F-boek is een bonte collectie essays met bijdragen van onder andere Sunny Bergman, Nancy Jouwe, Peter van Straaten, Marlene Dumas, Kristien Hemmerechts, Philomena Essed, Asha Ten Broeke, Rob Vreeken, Mercedes Zandwijken en vele anderen.
We geven een exemplaar weg van het boek en het enige wat je hoeft te doen om kans te maken is hieronder in de reactieruimte aangeven waarom je het boek graag zou willen hebben.
Leef je uit!
Wie het boek wil bestellen, kan dat hier doen.
hassnae[at]aichaqandisha.nl
8 Reacties op “Win het F-boek!”