De Italiaanse schrijver Umberto Eco is vooral bekend door zijn historische romans als De naam van de roos en De slinger van Foucault. Zijn romans zijn doorspekt met historische details, met een voorliefde voor mysterie, intrige en geheime genootschappen. Het is ook deze voorliefde die opbloeit in de pagina’s van De geschiedenis van imaginaire landen en plaatsen. In dit boek bespreekt Eco diverse lustoorden. Hij begint bij het Paradijs, en behandelt verder bekende bestemmingen als Atlantis, Shangri-La en de Fortuineilanden, maar ook oorden waar mensen nu niet meer over dromen, zoals het land Ofir, of het Rijk van Presbyter Johannes.
Elke locatie wordt diepgaand geanalyseerd. Eco vertelt ons wat de oorsprong is, of er een mogelijke kern van waarheid bestaat, en bespreekt dan alles wat er geschreven is door de eeuwen heen. Allerlei bronnen worden geraadpleegd: geschriften uit de oudheid, boeken uit de middeleeuwen en kunstwerken van later datum. Na elk hoofdstuk worden relevante passages, die hij eerder aangehaald heeft in de tekst, vertaald weergegeven. Dit noemt hij de anthologie. Die geeft het boek enerzijds nog meer diepgang, omdat je de oorspronkelijke bronnen zelf kunt lezen, maar anderzijds wordt het leestempo verstoord, omdat het dingen herhaald die net uitgelegd zijn. Voor een eerste lezing van dit boek, kun je de anthologie het beste overslaan.
Het boek heeft vanwege de anthologie wel iets van een naslagwerk, maar er is een reden dat je dit werk zeker vaak zult openslaan, en dat zijn de prachtige illustraties. Het boek is gedrukt op glossypapier, waardoor de plaatjes extra mooi uitkomen. Alle relevante kunstwerken, illustraties uit obscure middeleeuwse boeken, schilderijen van de lustoorden, bijna de helft bestaat uit afbeeldingen en illustraties. Alles in kleur, kraakhelder en waar nodig paginagroot.
De geschiedenis van imaginaire landen en plaatsen kan op verschillende manieren gebruikt worden. Je kunt de tekst lezen, zonder de anthologie, en alles te weten komen over de gedroomde lustoorden die Eco beschrijft. Je kunt alles opzoeken over één onderwerp en erover lezen in de originele (vaak obscure middeleeuwse) geschriften. En je kunt het af en toe weer uit de kast pakken om ervan te genieten.
De geschiedenis van imaginaire landen en plaatsen verscheen bij Prometheus – Bert Bakker, 39,90 euro.
info[at]aichaqandisha.nl
Een reactie op “Wonderschoon plaatjesboek met inhoud”