Aicha’s Twaalf: Fouad Laroui

Fouad06klein

foto’s: © Annelies Verhelst

Hoog en uiterst charmant bezoek bij Aicha’s Twaalf vandaag: Fouad Laroui, docent Franse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en gelauwerd schrijver. De enige auteur die liefst vier keer genomineerd werd voor de prestigieuze Franse literatuurprijs Prix Goncourt; vorig jaar in 2013 ging hij er dan ook echt mee aan de haal voor zijn verhalenbundel L’étrange affaire du pantalon de Dassoukine. Fouad heeft ook het nieuwe, Marokkaanse filmprogramma opgezet Meet the Director.

Mijn favoriete filmscène is… Dat ongelooflijke moment als Robert de Niro, in Just Another Stiletto, naar Bette Davies kijkt, heel langzaam, en dan iets in het Duits prevelt. Mijn God, de blik in haar ogen! En geen van beide had de tijger gezien! Hop, de tijger valt ze aan! Alleen – dit is pure magie – is het geen tijger maar Burt Lancasters schoonzoon. Onvergetelijk.

Ik wil ooit nog eens naar… Trondheim, in Noorwegen. Ik was daar ooit op bezoek bij mijn eerste vriendin. Helaas werd ik acuut ziek on arrival. Een week in bed, koorts, hoofdpijn, enz. Toen ik eindelijk bij mijn positieven was, moest ik al terugvliegen naar Parijs. Kort daarna ging Bente met haar hele familie naar Atlanta, Georgia, en daar zijn ze ook nog gebleven (haar vader was een gewilde technicus / wetenschapper). Ik heb dus niets van Trondheim gezien. Misschien is er überhaupt niets te zien in Trondheim maar ik zou dat graag zelf willen vaststellen.

Mijn toilettas is niet compleet zonder… Een sticker met mijn naam daarop.

Mijn ergste miskoop is… Ooit heb ik een kat gekocht in Montpellier, in Frankrijk. Hij was helemaal niet lief. Eigenlijk was hij ronduit gemeen. En hij at te veel (een dure grap, want ik was toen nog student). Maar ja, wat doe je in zo’n geval? Inderdaad: ik heb hem in een park gedumpt. Een paar maanden geleden, zat ik op een bank in datzelfde park. Wie zie ik daar in het gras? De kat. Hij keek naar mij. Volgens mij heeft hij mij niet eens herkend. Katten!

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… Ik weet niet meer wat het was, maar het was gewoon goddelijk.

Ik was het gelukkigst toen… Mijn bed eindelijk werd afgeleverd. Ik ben namelijk ontzettend gelukkig in mijn bed. Het maakt me niet uit wat daar gebeurt, maar het is vertrouwd, afgesloten: een soort virtuele werkelijkheid waar geen vijand vertoeft.

Fouad09klein

Ik heb het meeste spijt van… Ooit heb ik een kat gekocht in Montpellier… O. Je kent het verhaal al. Oké, ik heb er echt spijt van, dat ik die verdomde kat heb gedumpt in een park. Zoiets doe je gewoon niet.

Ik ben niet bijgelovig, maar… Geen maar. Ik ben gewoon niet bijgelovig. Sorry, het heeft vast te maken met mijn wetenschappelijk achtergrond. Hoewel… Een zwarte kat in een park… Ken je de grap van Niels Bohr, de grote natuurkundige? Iemand gaat op bezoek bij hem. Boven de toegangsdeur hangt een hoefijzer. De bezoeker vraagt verbaasd: ‘Jij als wetenschapper gelooft toch niet dat zo’n hoefijzer werkt?’ Waarop Bohr antwoordt: ‘Nee, maar ik heb gehoord dat het ook werkt als je er niet in gelooft.’

Mijn grootste onhebbelijkheid is… Wat betekent ‘onhebbelijkheid’? Is het hetzelfde als onleuke kant van je persoonlijkheid’? Dan is het dit: ik ben vreselijk rancuneus. Als je me iets aandoet, dan kan ik het nooit meer vergeten. Mijn rancune is enorm. Enorm! Oneindig! Niet voor de kat zijn k…

Ik lieg altijd over… Mezelf. Soms wordt het gênant. Ik was eens in Londen voor een literair gebeuren. Ik weet niet precies waarom, maar feit is dat ik bij aankomst zei dat ik Azouz Begag was. Ik kreeg dus zijn badge. Gelukkig was de echte Azouz Begag ook aanwezig. Prompt zat hij te beweren dat hij Fouad Laroui was. Hij droeg mijn badge met aplomb. We hebben precies dezelfde leeftijd, dezelfde lengte (1.75m), dezelfde achtergrond (wiskundige, gepromoveerd in de economie en toch schrijver). Het hele weekend was ik hem, en hij was mij. Nooit heb ik me zo rustig gevoeld. Opeens droeg ik geen verantwoordelijkheid voor wat dan ook. Ik kon eten, drinken, babbelen zonder gevolgen. Heerlijk.

Ik kan me niet beheersen als… Er muizen in de kamer rondlopen. Ik weet niet precies waarom, maar ik word er echt agressief van. Gek genoeg krijg ik niet hetzelfde gevoel als het gaat om poesjes.

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Een niet-roker.

Fouad10klei

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

4 Reacties op “Aicha’s Twaalf: Fouad Laroui

 1. 30 januari 2014 at 19:14

  Hahaha, hij weet ze wel te brengen hoor, die antwoorden.

 2. Esther
  30 januari 2014 at 20:55

  Ben een beetje verliefd op Fouad Laroui. Maak me zorgen dat hij te weinig buiten komt. In het weekend, na een volle werkweek, zit hij thuis aan zijn boeken te schrijven, vertelde hij me (of ligt hij in bed, zo lees ik nu). Hup, het Sarphatiepark in, Fouad, ook ’s winters!

 3. Hobbi
  2 februari 2014 at 08:45

  Goed advies, Esther! Met een beetje geluk volgt hij het op en wie weet, op een dag tref je hem aan in het speeltuintje…

 4. Hobbi
  2 februari 2014 at 09:11

  Als je in dat geval geen tekst hebt, probeer dan dit: “hobi rani twahachtek barcha et kalemtek et inti metrodech”. Niet geschoten is altijd mis. Ja, toch?