Aicha’s Twaalf: Petra Stienen

foto petra

Foto: Özkan Gölpinar

Ze is een welkome stem van de rede en de menselijkheid in het zo vergiftigde debat over de Arabische wereld. Petra Stienen heeft de diplomatie vervrouwelijkt en de nuance tot norm verheven: haar zul je niet betrappen op felle uithalen, harde polemieken of impulsieve reacties. Best jammer, eigenlijk, want met haar 1.82 is ze niet alleen heel erg vrouw, maar ook heel erg leuk en scherper dan menigeen denkt.

Mijn favoriete filmscène is… Het moment dat Gwyneth Paltrow in Sliding Doors de metro net niet haalt. En in een volgende scène de metro juist wel haalt. De film gaat dan verder met twee verhaallijnen, waarbij de hoofdpersoon vroeger of later ontdekt dat het leven dat ze leidt niet past bij wie ze echt wil zijn. Het laat zo mooi zien dat toeval je leven op een totaal ander spoor kan zetten.

Ik wil ooit nog eens naar… Saoedi-Arabië. Ik ben al mijn hele leven gefascineerd door dat land, zo schreef ik mijn afstudeerscriptie in 1990 over Saoedische vrouwenliteratuur. Later kreeg mijn dochter Soraya
de naam van een goede Saoedische vriendin, die hoogleraar Antropologie is aan de Amerikaanse universiteit in Cairo. Het schijnt dat het makkelijker is voor vrouwen boven de 45 om een visum te krijgen voor dat land, misschien omdat ze als minder ‘gevaarlijk’ voor de goede zeden worden gezien?

Mijn toilettas is niet compleet zonder… Jill Sander Sun Deodorant… die gaat maanden mee en past heel goed bij mijn verschillende Jill Sander parfums.

Mijn ergste miskoop is… Een sjiek kort grijs jurkje van Karen Millen, maar 1 keer aan gehad naar een diner in het Waldorf Astoria. Daar kon het wel vanwege de Sex&City uitstraling. Maar het jurkje kan alleen met hele hoge hakken, en hier in Nederland durf ik niet zo goed. Ik twijfel steeds of ik op mijn leeftijd dan met mijn 1.82 nog wel zo’n kort jurkje aan mag…

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… Het eten van van Hanaa, de moeder van een goede Syrische vriendin. Alles wat ze maakt proeft geweldig, haar mezzes, haar gevulde groentes, en haar desserts. Voor mij probeert ze dan vegetarische varianten uit. Zo lief. Ze wonen nu in Cairo vanwege de dramatische situatie in Syrië. Haar man was op dieet, maar ook dan slaagt ze er in om verrukkelijke gerechten te maken.

Ik was het gelukkigst toen… Gelukkig heb ik vele gelukkige momenten in mijn leven, dus het is moeilijk kiezen. Ik weet dat ik echt gelukkig ben als ik een combinatie heb van de inspiratie van vrienden, goed eten en rust momenten voor mezelf. Een beeld komt wel gelijk op, toen ik als 22 jarige reisleidster met een groep Nederlanders door Egypte reisde en ik even tijd voor mezelf had op de voorplecht van de felukka en kon genieten van Bach op mijn walkman en de prachtige kleuren van de Nijl en de groene velden ernaast.

Ik heb het meeste spijt van… Dat ik na mijn bevalling zo streng voor mezelf was, ik wilde zo graag bewijzen dat ik het allemaal tegelijkertijd kon. Moeder, echtgenote, diplomaat, vriendin. Ik wilde ook weer zo snel mogelijk aan het werk, daar heb ik op zich geen spijt van, maar ik had wel veel meer willen genieten van de momenten met Soraya, want het is een enorm cliché, maar toch waar: die kids zijn groot voor je het door hebt.

Ik ben niet bijgelovig, maar… Niet voor niets heb ik onder mijn handtekening in mijn mail een vertaling staan van mijn favoriete Arabische spreekwoord: soms is toeval beter dan 1000 afspraken. Ik kan enorm genieten van ‘knipogen van de kosmos’. Als ik zomaar iemand tegen kom die ik al jaren niet heb gezien en waar ik net aan dacht. Of als ik tegen de kosmos zeg: het wordt wel weer tijd voor een spannende nieuwe opdracht en ik binnen een uur een paar nieuwe verzoeken binnen krijg. Daarom zeg ik ook altijd tegen mijn Arabische vrienden, laat die angst voor het boze oog toch zitten, durf je zegeningen te tellen, dan worden het er vanzelf meer.

Mijn grootste onhebbelijkheid is… Ik heb echt een heel goed richtingsgevoel, ook al willen de mannen in mijn leven er niet aan dat een vrouw de weg weet… En ik weet dat het onverstandig is om hen dat te veel te laten merken als zij de verkeerde suggesties doen als we op reis zijn… toch kan ik het niet laten om even te laten voelen dat ik het toch beter wist. Ai, waarom kan ik niet als een Carla Bruni mijn ogen neerslaan en zeggen: schatje, jij weet altijd zo goed hoe we van A naar B moeten.

Ik lieg altijd over… Eerlijk is eerlijk, ik hou helemaal niet van liegen. Maar soms mag je de waarheid verbloemen als je daar mensen pijn mee bespaart. Tegelijkertijd geloof ik ook in de zogenaamde ‘spinazie-theorie’. Als je vrienden een stukje spinazie tussen hun tanden hebben na een heerlijke maaltijd, is het toch aardig om dat te melden. Dat geldt ook voor andere ‘oneffenheden’ in hun leven. Vind ik ook fijn als ze dat bij mij doen, ook al voelt het even ongemakkelijk.

Ik kan me niet beheersen als… Ik eenmaal aan een goede tv serie begin. Westwing, Borgen, The Killing, maar ook Gilmore Girls, ik wil dan non-stop doorkijken. Het is heerlijk om mijn hoofd leeg te maken en onrust in mijn lijf weg te krijgen. Languit op de bank, thee of wijn, chocolade of luxe nootjes, en blijven doorkijken tot mijn ogen niet meer kunnen.

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Een leven vrij van angst en vol avontuur. Echt, als mijn geliefde mij agressief zou benaderen, of zou verlammen omdat hij het niet kan verdragen dat ik alles uit het leven wil halen, mijn dromen wil volgen en dat graag met hem wil delen, dan is het snel afgelopen.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl