Casa Benali

abdelkader en said 2 aq

Foto’s: Aicha Qandisha

Het is het najaar van de Marokkaanse kookboeken, ik denk dat we daar heel kort over kunnen zijn. En waarom ook niet: de Marokkaanse keuken is enorm rijk en het is niet geheel onverdiend dat deze culinaire cultuur in de spotlichten staat. En nééh, dat zeg ik niet omdat ik zelf Marokkaanse ben: mijn buikje is groot genoeg en heeft liefde in overvloed voor heel veel keukens. Onze vaste lezers weten dat als geen ander.

Maar ik dwaal af: de Marokkaanse keuken is in. Populair. Hip. Trendy. En gewoon verdomde lekker. Het kon dus ook niet uitblijven dat er een kleine hausse aan kookboeken zou verschijnen. Precies zoals alle tegenslag tegelijk komt, zo komt ook het goeds met bakken uit de hemel vallen. Of in dit geval: van de drukkerij rollen.

Allereerst Casa Benali van lekkerbek Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida Nadi-Benali. Je hebt het boek vast al ergens gezien, want het echtpaar Benali verovert met snelle tred en charme de media.

casa benali

Casa Benali is een heel handzaam, handig boek. Het soort boek dat je meeneemt om in de trein te lezen. Niet groot, maar zoals de gemiddelde roman, met een soft cover. Dat is iets wat me meteen opviel, die soft cover. Het boek meenemen in de trein is trouwens helemaal geen gek idee, want het zit, naast alle recepten, vol met verhalen en anekdotes van Abdelkader.

Al op de allereerste pagina van Casa Benali begint het bombardement aan kleuren en word je vervoerd door prachtige, persoonlijke reisfoto’s van het echtpaar, enthousiaste teksten en mooie recepten die je meteen naar Marokko doen verlangen.

foto casa benali

Bij het welkomstwoord is Abdelkader de eventuele, en immer betweterige Marokkaanse critici (waarover in een ander stuk wellicht een keer een leuke rant) al voor: de Marokkaanse keuken is heel divers en niet alleen regionaal gebonden, maar kan ook per familie of gezin verschillen: ‘genoeg lezers zullen gerechten aantreffen die ze op een totaal andere manier kennen. In de Marokkaanse keuken is geen plek voor dogma’s, we verwelkomen de diversiteit.’

Wat volgt is een culinaire reis door Marokko met Abdelkader en Saida. Abdelkader praat, of liever schrijft, en Saida kookt. Alsof je aan de keukentafel bij hen zit, Saida met alle kookwalmen om haar heen en Abdelkader op zijn bekende praatstoel. Casa Benali is een heel persoonlijk, bijna intiem boek.

lamstajine casa benali

De recepten gaan van heel eenvoudig, zoals spiegelei met komijn en olijven, naar zoete lamstajine met abrikozen en amandelen, met heel af en toe een uitstapje naar een huize Benali recept dat zij zelf graag eten zoals worteltaart.

worteltart casa benali

Bij de presentatie laatst in de Amsterdamse Nieuwe Boekhandel, was het een drukte van jewelste. Iedereen wilde een glimp opvangen van het paar en een gesigneerd exemplaar.

abdelkader aq

Ik denk dat er nog heel wat glimpsen op te vangen zullen zijn en nieuwe boeken te signeren. Abdelkader en Saida zijn een mooi stel met een mooi boek en een mooie toekomst.

abdelkader en saida aq

Casa Benali, De Arbeiderspers, 19,95 kun je hier bestellen.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Casa Benali

  1. mehdi-mehdi
    11 november 2014 at 17:10

    Oh wat leuk!
    Ik werd van de week met al die leuke en mooie kookboeken -waar jij waarschijnlijk naar refereert- geconfronteerd. Heb echt zitten slapen.
    Ik houd van koken, maar de Marokkaanse keuken heb ik verwaarloosd. De recente kookboeken zijn een prima aanleiding om daar aan te gaan werken.