Culiperslunch 2019

CPL sashimi harbour club AQ

foto’s © Aicha Qandisha

Gisteren was het tienjarig jubileum van de leukste lunch van het jaar, de Culiperslunch, de middag waarop culinaire merken en uitgevers hun smakelijkste beentje voorzetten. Het is ieder jaar weer een plezier om langs de verschillende stands te lopen en nieuwe merken en smaken te ontdekken.

Het eerste hapje van gisteren was meteen ook de ontdekking van de dag. Een verrassend lekkere amuse van bloemkool met passiefruit. Een heel mooi evenwicht tussen de volle, romige bloemkool en het fris-lichte van de passiefruit. Bereid door chefkok Dennis van den Beld van het met een ster bekroonde Hotel en Landgoed Het Roode Koper. Ik kende het niet, maar ik ben nu dankzij die ene amuse wel erg benieuwd naar de andere smaken van Van Den Beld.

CPL2019 amuse roode koper AQ

Ik schreef het al, het is een groot proeffestijn, zo waren er vele soorten Hollandse kazen van Betty Koster.

CPL kaas AQ

Nur
En er waren meerdere sterrenchefs aanwezig. Chefkok Pascal Jalhaj, wiens boek Baru Belanda onlangs verscheen, serveerde bijvoorbeeld Indische hapjes. Ik besprak het boek hier voor de NRC-rubriek Thuiskok.

CPL baru belanda AQ

De Marokkaanse keuken is helemaal hip. De komende maanden verschijnen er meerdere kookboeken over van vrouwelijke auteurs. Naar eentje kijk ik met name uit: Nur van Najat Kaanache. Het restaurant Nur, in Fes, is een van de toprestaurants van Marokko. Het is al eens uitgeroepen tot beste Marokkaanse restaurant van de wereld. Het stond al een tijd op mijn lijstje en ik wilde Najat Kaanache al heel lang een keer spreken. Je kunt je dan ook voorstellen hoe blij verrast ik was haar daar aan te treffen.

Niet alleen brengt uitgeverij Luitingh-Sijthoff haar boek in het najaar uit, ze is ook bezig met de opening van een restaurant in Amsterdam, in samenwerking met de Marokkaans-Nederlandse onderneemster Rahma el Mouden. Stel je voor, eindelijk een goed Marokkaans restaurant in Nederland dat de progressieve Marokkaanse keuken representeert! Na het ongeluk van Mohammed el Harouchi heeft die lieve en fantastich getalenteerde chef een enorme leegte achtergelaten. Ik kijk heel erg uit naar de komst van Najat Kaanache, die onder andere gewerkt heeft met grote chefs als Grant Achatz, Ferran Adrià en René Redzepi. Samen met El Mouden werkt ze ook aan de opening van een restaurant à la Jamie Olivers Fifteen om jongeren met een achterstand te helpen.

CPL Najat Kanaache AQ

Cocktails
Luitingh-Sijthoff brengt ook een boek uit van de oprichters van restaurant Breda en Guts, Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk en Johanneke van Iwaarden. Van Noortwijk gaf een voorproefje met een frisse, smakelijke amuse met oester.

Er komen allerlei leuke, bijzondere koekboeken uit. De vegetarische en veganistische trends zetten zich voort en er komt steeds meer variatie voor mensen die geen of minder alcohol willen drinken. Tien jaar geleden was het echt zoeken naar restaurants met alcoholvrije cocktails (Mohammed el Harouchi was de enige met een heuse mocktail pairing), maar ze worden gelukkig steeds populairder. Na al het gesnack sloot ik af met een mango-cocktail van Thomas Henry met een lekkere bite door de mix met gember.

CPL Thomas Henry AQ

Dit was een kleine greep van wat ik gisteren heb gezien en geproefd. Er komen nog meer bijzondere en leuke kookboeken uit, maar die bespreek ik later als ze uitkomen. Het is in ieder geval duidelijk dat het Nederlandse voedsellandschap steeds diverser, uitgebreider en smakelijker wordt. En ook bewuster: vegetariërs en veganisten kunnen hun hart ophalen.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl