De Pownedisering van de Arabische tv

ET Bilarabi

De kijkcijferkoorts heeft ook de Arabische producenten en zenders bereikt die steeds harder met elkaar concurreren om de gunst van de kijker. Niet alleen door middel van soaps en een oneindige reeks talentenjachten, maar ook door talkshows die om het hardst proberen ‘schandalige onderwerpen’ te bespreken en taboes te doorbreken.

Zo is er Abla Fahita, een 18+ talkshow gepresenteerd door een buikspreekpop. Abla Fahita levert commentaar op andere programma’s en de actualiteit, ontvangt beroemde gasten, gaat naar nachtclubs en praat graag over seks.

Media-tribunalen
Maar Abla Fahita is kinderspel vergeleken bij de verhitte strijd om de grootste ophef onder de echte-mensen-presentatoren: afgehakte penissen, seks buiten het huwelijk, media-tribunalen waarin actrices ter verantwoording worden geroepen omdat ze het lef hadden een foto in bikini op Instagram te plaatsen. Niets is te gek om de hypocriete verontwaardiging te voeden. De Pownedisering van bepaalde Arabische media die vroeger nog een emanciperend karakter hadden.

Neem de Egyptische Basma Wahba die zich vast lijkt te hebben gebeten in travestieten en transseksuelen. Allemaal voor de goede zaak, bezweert ze haar kijkers, om het onderwerp uit de taboesfeer te halen en mensen die met hun seksuele geaardheid worstelen, te begrijpen. Maar ondertussen overlaadt ze haar gasten met haar harde, afkeurende en spottende oordelen.

In deze aflevering spreekt ze bijvoorbeeld met een Libanese transseksueel met wie ze, zogenaamd undercover, meegaat naar een speciale club voor transseksuelen.

Man of vrouw
Heel onlangs ging ze in haar sensatiezucht zo ver de Egyptische actrice Raghad Salama ervan te betichten vroeger een man te zijn geweest. Basma Wahba baseerde haar absurde aantijging op basis van beweringen van derden. Verbluffend. Niet alleen omdat het geen ziel op aarde aangaat of iemand een sekse-operatie heeft ondergaan, maar vooral omdat een vrouw zich op pan-Arabische televisie geroepen voelt zich te verdedigen tegen zo’n smeercampagne.

Omdat Rahgad Salama weigerde nog eens bij Basma Wahba in het programma te verschijnen, noemde Wahba haar een leugenaar en was ze dus niet onschuldig, want waarom haakte ze anders af.

Het amusementsprogramma ET Bilarabi besteedde er aandacht aan en sprak met Salama die een medisch dossier, oude foto’s en schooldocumenten liet zien om te bewijzen dat ze altijd al een vrouw is geweest.

Van onderwerpen bespreekbaar maken doorslaan naar heksenjachten en schandpaaljournalistiek. Jammer.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl