Saoedische vrouwen mogen naar voetbal

laila-shawa-k

Laila Shawa

Dit nieuws uit Saoedi-Arabië kreeg ik gisteren doorgestuurd, maar ik wil er vandaag toch nog even bij stilstaan. Het koninkrijk dat decennialang de risee was van de wereld lijkt te ontdooien. Werd eerst al bekend dat Saoedische vrouwen na jaren strijd mogen autorijden, voortaan mogen ze ook voetbalwedstrijden bijwonen.

Het land kwam altijd weg met de structurele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en de schokkende mensenrechtenschendingen dankzij de macht van het geld. Maar de laatste jaren zit er dan eindelijk wat beweging in, mede dankzij de vrouwen die onophoudelijk en met gevaar voor eigen veiligheid vechten voor meer vrijheid en rechten. De positie van vrouwen is belangrijker geworden, omdat hun economische bijdrage aan hun gezinnen enorm is toegenomen. Waren het vroeger alleen de mannen die voor de kost zorgden, tegenwoordig zijn de inkomens van vrouwen onontbeerlijk voor gezinnen om goed rond te komen. Een van de argumenten om vrouwen het recht te geven auto te rijden, was dan ook dat het veel geld zou schelen als ze geen chauffeurs meer in zouden huren.

Inhaalslag
Onder de voormalige koning Abdullah, die in 2015 overleed, werd de dooi al ingezet: beroemd is zijn foto met vrouwelijke academici die tot ophef leidde in het land dat zo hecht aan sekse-segregatie. Hij was het ook die een vrouwelijke onderminister aanstelde en stemrecht voor vrouwen aankondigde.

Kleine stapjes voor de buitenwereld, grote stappen in het land zelf dat te stellen heeft met een kwetsbaar evenwicht en een machtige conservatieve elite die alle vooruitgang tegenwerkt. Desondanks kondigde de huidige kroonprinses recent afstand te nemen van de ultra-conservatieve wahhabistische islam die het land en haar inwoners al zolang verstikt.

Vanaf 2018 kunnen gezinnen, en dus vrouwen, terecht in drie stadia: in Riyadh, Jeddah en Damman. Die zullen dan vrouw-klaar gemaakt worden; dat betekent dat er een apart deel ingericht zal worden waar vrouwen kunnen zitten. Voortaan zien we dus niet alleen maar juichende witte abayas in de stadia, maar ook in zwart gehulde dames.

De Saoedische prinses Reema Bandar al Saoud twitterde haar blijdschap na bekendmaking van het nieuws door de onderminister van sport. Bekijk zeker dit clipje, dan zie je haar lachen.

Saoedi-Arabië is duidelijk met een inhaalslag bezig, hopelijk zet dit door, voor meer vrijheid en rechten -en komt ook het einde in zicht van de afschuwelijke oorlog in Jemen.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl