The Miniaturist – Jessie Burton

the miniaturist

Als het op boeken, films en series aankomt dan hou ik het allemaal niet zo bij. Ik loop altijd achter. Er verschijnt zoveel, er is zo weinig tijd. Een tijdje geleden stuitte ik in een boekwinkel op ‘The Miniaturist’ van Jessie Burton.

Ik kocht het boek in het Engels en kwam er daarna achter dat het een half jaar geleden al in het Nederlands was verschenen als ‘Het huis aan de gouden bocht’. Totaal gemist. Omdat we daar bij Aicha Qandisha niet moeilijk over doen, hierbij alsnog de tip om het boek te lezen.

Getrouwde leven
Het boek is gebaseerd op het poppenhuis van Petronella Oortman, dat tentoongesteld is in het Rijksmuseum.

The Miniaturist begint wat langzaam. Petronella, Nella, is een 18-jarig meisje uit Assendelft in de zeventiende eeuw. Ze is net getrouwd met VOC-koopman Johannes Brandt uit Amsterdam en verhuist van het dorp naar de grote stad.

Ze komt terecht in een huis met twee bedienden: Cornelia en Otto. Ook haar schoonzus, Marin, woont in het huis. Haar man Johannes ziet ze daarentegen amper. Hij zit lange dagen op zijn werk. ’s Avonds laat ze de deur van haar slaapkamer op een kier staan, maar hij komt nooit langs.

Nella begint zich al af te vragen waarom hij met haar is getrouwd. Om haar te laten zien dat hij van goede wil is, koopt Johannes een cadeau voor haar. Een poppenhuis. Nella vindt het belachelijk, ze is toch geen kind meer? Toch krijgt ze van Marin de opdracht het huisje in te richten.

Onbekende miniaturist
Nella geeft die opdracht aan een miniaturist aan de Kalverstraat, een huis met een zon erop. Ongevraagd krijgt ze daarop steeds meer stukken voor het huis. Poppen, de honden. Allemaal lijken ze sprekend, hoewel de miniaturist dat allemaal niet kan weten.

Burton-Huis-ad-gouden-bocht

Hoewel Nella in het begin boos is en zich afvraagt wat de miniaturist wil, begint ze steeds meer te geloven dat de miniaturist haar kan leiden. Ze doet verwoede pogingen erachter te komen wie erachter zit.

Maar het boek is meer dan een mysterieus verhaal rondom een miniatuurhuis. Ik wil daar niet te diep op ingaan, omdat de plottwist voor mij behoorlijk onverwacht kwam, zo halverwege het boek.

Geheimen
De nieuwe familie van Nella heeft in ieder geval meer dan één geheim. Als Nella achter het eerste komt, gaat het leven (en het boek) in snelvaarttempo verder.

The Miniaturist is een heel mooi boek, dat van begin tot eind boeit. Jessie Burton neemt de tijd om je eerst goed in te leiden en gaat vervolgens in een ruk door. Hier en daar laat ze wat hints vallen voor de oplettende lezer over de verloop van het verhaal. Op het eind laat Burton je een beetje eenzaam achter.

Majda

majda[at]aichaqandisha.nl