De Perzische Keuken

de perzische keuken

De Arabische en Midden-Oosterse keukens zijn razend populair en terecht. Wat mij betreft is dit nog maar het begin en gaan we gouden tijden tegemoet. De Arabische keuken heeft een rijkdom aan smaken, ingrediënten en gerechten te bieden die het leven aangenamer maken. Het Perzische Iran was wellicht nog een beetje onderbelicht, maar dat maakt De Perzische Keuken van de Brits-Pakistaanse Yasmin Khan meteen goed.

Khans verhaal is herkenbaar: het Iran uit haar jeugd en van haar familiebezoeken kwam niet overeen met het beeld dat ze terug zag in de nieuwsbeelden, en dus toog ze naar Iran, reisde het hele land door op zoek naar culinaire ontmoetingen en ervaringen, en uiteraard gerechten om te delen.

perzische keuken peulvruchtensoep

Ontdekkingstocht
Khan is, anders dan de meeste culinair schrijvers, niet alleen kok, maar ook een voormalig mensenrechtenactivist en nog steeds politiek commentator. Dat vind ik mooi, want nog te vaak wordt eten als iets oppervlakkigs gezien, als iets waarop je kauwt om te leven, maar eten zegt zoveel over culturen, geschiedenis, de natuur en de mensen die in een gebied leven. Eten ís cultuur en dat komt mooi naar voren in Khans boek.

perzische keuken flatbread salad

Khan heeft Iraanse en Pakistaanse ouders en als je de recepten in het boek bestudeerd, waarvan sommigen eeuwenoud zijn en andere moderne interpretaties, zie je hoeveel de Perzische, Pakistaanse en Arabische keukens gemeen hebben: het is niet alleen een ontdekkingstocht van prachtige nieuwe recepten, maar ook een feest van herkenning: ik noem de kipstoofschotel met abrikozen en pruimen, het eenvoudige naanbrood (naan betekent brood in Farsi, zo weet ik nu dankzij Khan) en lamskebab.

perzische keuken kipstoofschotel

Kleurrijk en verleidelijk
Maar ook een geweldige pistachesoep, omelet van dadels en een zinnenprikkelende liefdestaart. Hoe kun je die nu niet willen maken? Net als de kipstoofschotel met walnoten en granaatappels (granaatappels zijn een favoriet van Khan, dus die komen regelmatig terug), aardappelkuku met saffraan en zuurbessen en oranjebloesem-rijstpudding met dadelsiroop. Om er een een paar te noemen, maar eigenlijk doe ik daarmee de andere gerechten tekort.

Elk recept gaat vergezeld van uitleg en alle persoonlijke verhalen, verslagen en anekdotes van de auteur zijn een plezier om te lezen. De prachtige foto’s maken het geheel af.

perzische keuken love cake

De Perzische Keuken is niet alleen een reis door de Iraanse keuken, met alle invloeden die je er vindt, maar ook een reis door Iran zelf, een land dat natuurlijk anders is dan de nieuwsbeelden doen vermoeden. Zoveel kleurrijker, zoveel smakelijker en zoveel verleidelijker. De smaken en kleuren knallen van het papier af en je wilt echt onmiddellijk de keuken in om al dat lekkers te maken, proeven en ondergaan. Een heerlijk liefdevol cadeau voor de komende feestdagen.

‘De Perzische Keuken’, Fontaine Uitgevers kun je hier bestellen voor 24,95.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl