Toen we zeiden dat we voor de high tea kwamen, was er iets van weifelend onbegrip bij de bediening van het Amsterdamse Waldorf Astoria. De afternoon tea, corrigeerde ze. Nu ja, ook goed, als de Nederlandse horeca ophoudt met de twee termen door elkaar te gebruiken, doen wij dat ook. Om alle misverstand te voorkomen, hier kun je het verschil lezen tussen de twee. We hadden afgelopen zondag dus een reservering voor een afternoon tea in de Peacock Alley, voor zolang het nog kon, want die is slechts in de drie zomermaanden, juni tot en met augustus, beschikbaar.
Het thema was zomer en ijsjes en de ontvangst begon meteen goed met een ijsthee van earl grey met zwarte bes en vlierbloesem en een lekker zoete suikerspin bovenop.
Met speelsheid scoor je altijd bij mij. Hierop volgde een klein, maar stevig hapje met garnaal en ei.
Discodip
‘We hebben hem, hoor’, dacht ik toen de fraaie presentatie zag van de hapjes, ‘de beste afternoon tea van Nederland’. Kijk dan, dat ziet er toch geweldig uit. Het trucje met de rook blijft leuk. Mooie kleuren, aanlokkelijke hapjes waar je meteen je tanden in wilt zetten. Voor op de foto zie je een mini-waldorf salade die we kregen in plaats van de dumpling met ham.
We begonnen uiteraard met de hartige hapjes. Er waren twee hoorntjes: de rode was met kippenlever en discodip en de groene met geitenkaas, ananas, tonijn en bonito-vlokken.
Die met tonijn smaakte het best: de ananas en tonijn neutraliseerden dat muffige dat geitenkaas vaak heeft en de bonito gaf er met de hint van wasabi een pittige bite aan.
Calippo
De wafel van gerookte zalm, komkommer en mierikswortel had een opvallend ingetogen smaak, terwijl het een uitgelezen combinatie kan zijn van contrasterende en elkaar aanvullende smaken: het ziltige van de zalm, het frisse van de komkommer en het pittige van de mierikswortel.
Het laatste hartige hapje was een calippo van rauwe groenten in een dip van blauwe kaas. Heel leuk bedacht, maar na een paar stengels vond ik het welletjes. Zo knagend op de rauwkost was het net of je aan het diëten was, dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Al kan ik me voorstellen dat het ook wel weer compenserend kan werken voor mensen die hechten aan hun groenten.
De scones waren zoals het hoort: luchtig en toch stevig zonder degerig te worden. Op de foto zie je die met rozijnen. De andere was met vanille.
Luie zondagmiddag
Het ijsthema ging verder met een magnum van rozen, yoghurt en frambozen, een oublie van geroosterde hazelnoten en caramel en een lolly van marshmallow, passievrucht en pistache. De magnum was superluchtig, heel smakelijk, maar ook nu weer knalden de smaken niet in je mond. Het bleef allemaal heel ingetogen, net als de lolly van marshmallow. De oublie was lekker luchtig en knapperig en wel vol van smaak dankzij de caramel.
Bij een ijs-thema hoort ook een echt ijsje en dus kregen we tussendoor een klein hoorntje met vanille ijs en chocolade.
De luie zondagmiddag ging verder met een mini-taartje van yuzu en witte chocolade…
en een behoorlijk romige financier met blauwe bessen.
De finale bestond uit een taartje van mango en kokosnoot en een heerlijke éclair met mascarpone, frambozen en meringue. Die laatste was mijn favoriet, uitgesproken smaken, zachte structuur. Een mini-brok genot, zoals je dat hoopt van zoetigheden.
Nou, dat was het dan. Ruim twee uur lang kletsen, eten en een meer dan volle buik. De ideale dagbesteding. Maar was het de beste afternoon tea die we tot nu toe hebben gehad in Nederland? Misschien qua presentatie, maar niet wat de smaken betreft, die stelden teleur. Maar dat zie je wel vaker, dat gerechten, of zoals nu hapjes, er spectaculair uitzien, maar dat de chefs vergeten net zoveel aandacht te schenken aan de smaken. Dat is heel jammer, want er is in dit geval duidelijk goed over nagedacht. Presentatie een negen en uitvoering een zeven, zou een strenge lerares zeggen.
Denk je nu, ‘die Hassnae kan lullen wat ze wil, maar dat ziet er geweldig uit en ik wil ook’, dan geef ik je groot gelijk. De Summer Afternoon Tea in de Peacock Alley van het Waldorf is nog deze maand beschikbaar, daarna komt er een ander thema. En als je gaat, laat dan vooral weten hoe je het vond.
info[at]aichaqandisha.nl