Feast: Food of the Islamic World

Een culinaire reis door de islamitische wereld, zo kun je het prachtige Feast: Food of the Islamic World van de Libanese culinair schrijver Anissa Helou in één korte zin samenvatten. Het boek kwam al in 2018 uit, werd overladen met lof en bekroond met de James Beard Award voor beste kookboek en al die tijd wilde ik het nog bestellen. Het leven en heel veel andere kookboeken kwamen ertussen, maar de afgelopen maanden van opgelegd thuiszitten, brachten uitkomst.

En gelukkig maar, want Feast is een lijvig en rijk naslagwerk met recepten uit de gehele islamitische wereld en landen met islamitische invloed en gemeenschappen. Dat betekent dat er dus allerlei recepten in staan uit landen die je normaliter niet zo snel tegenkomt in kookboeken zoals Saoedie-Arabië, Qatar, Jemen, Senegal en Bangladesh, om er maar een paar te noemen. Naast de bekende landen als Libanon. Marokko, India en Indonesië. Dat is ook het mooie aan dit boek, natuurlijk weet je dat India en Indonesië grote islamitische landen zijn, maar doorgaans komen die landen aan bod als op zichzelf staand of onderdeel van de Aziatische keuken. Door de islamitische conext van het boek krijg je een goed beeld van de verwevenheid van de culinaire cultuur ondanks de topografische afstand.

Kameel
Helou heeft duidelijk veel research gedaan tijdens haar reizen, de introducties op de recepten en de verhalen tussendoor zijn buitengewoon leerzaam met veel culturele, historische en natuurlijk culinaire achtergrondinformatie.

Feast is ingedeeld in soorten gerechten. Zo begint Helou bijvoorbeeld met verschillende broodrecepten en -soorten uit diverse landen. Biryani is ook een apart sub-hoofdstuk met variaties uit verschillende regio’s met uitleg hoe recepten zijn ontstaan, door welke invloed, hoe ze meereizen met gemeenschappen en hoe ze zich ontwikkelen.

Het resultaat is een werkelijk fantastische reis waarin je op het ene moment watertandt bij Pakistani Chicken Curry en het andere vrolijk opkijkt bij de herkenning van de Indonesische saté. Er is een boel herkenning, maar nog meer verrassing met heel veel bijzondere gerechten uit landen en culturen die onterecht onderbelicht zijn. Van Benghali risotto via Qatarese spicy baby shark en Algerijnse fishcakes tot coconut rice uit Zanzibar en de kunst van het kameel grillen.

Doordat Helou bovendien de verschillende bereidingswijzen bestudeert van gerechten (Turks, Libanees en Marokkaans gehakt, bijvoorbeeld, of Syrische, Libanese, Jordaanse en Palestijnse kibbeh), brengt ze meteen nuance en kleurschakeringen aan in een gebied dat ondanks de uitgestrektheid ervan al te vaak op een hoop wordt gegooid als een monolithisch blok – waar ook nog eens op neergekeken wordt.

Maar als Feast iets aantoont, dan toch wel de enorme en smaakvolle rijkdom van de keukens in die zo verschrikkelijk diverse islamitische wereld.

‘Feast: Food of the Islamic World’, Bloomsburry, bestel je hier voor 46,00.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl