De Chinese keuken is één van de meest veelzijdige en rijkste keukens ter wereld. Niet verrassend voor een enorm uitgestrekt en divers land. In het nieuwe kookboek Chinees! van Suzie Lee staan, zoals de ondertitel al belooft, makkelijke recepten die iedereen kan maken.
Chinees! is een eerbetoon aan de Chinese keuken. Of misschien moet ik het een eerbetoon aan Lee’s moeder en de Chinese eetcultuur noemen.
De Brits-Chinese Lee groeide op in een gezin met een Chinees afhaalrestaurant en was dus altijd al omringd door eten. Haar moeder was haar grote voorbeeld, maar ze verloor haar al op jonge leeftijd. Koken is voor Lee een manier om contact te maken met haar overleden moeder.
Dan heb je me al. Voor mij is koken een manier om mijn dierbare moeder weer bij me te voelen en proeven.
In Chinees! vind je een boel recepten die niet altijd even Chinees aandoen, zoals de Frankfurter worstjes met ketchup, maar in de introductie wordt snel duidelijk dat Lee’s moeder die graag maakte en dat ze dus een plek verdienen in het boek waar je ook gerechten vindt als Chinese thee-eieren, gevulde aubergine met zwartebonensaus, sojakip, dumplings, tofu puffs en nog veel meer.
Om jullie te enthousiasmeren, deel ik hieronder een recept uit het boek. Vegetarisch, dus iedereen kan mee eten.
Bon appetit!
Koude sesam-pindanoedels
voor: 4 personen (grote porties)
Ingrediënten:
500 g gedroogde rijst- of glasnoedels
handvol ongezouten pinda’s
handvol zwarte of witte sesamzaadjes
Basissaus:
100 g gladde pindakaas
50 g sesampasta (tahin)
2 el geroosterde-sesamolie
½ tl zout
1½ el lichte sojasaus
2 el heldere rijstazijn
½ tl witte peper
1 tl groentebouillonpoeder
groenten:
200 g gepickelde groenten in luciferreepjes
of:
1 middelgrote wortel, geschild en in luciferreepjes
1 groene paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en in luciferreepjes
zout en witte peper
2 bosuien, in schuine dunne reepjes, voor het garneren
Bereidingswijze:
Breng een grote pan met water aan de kook, voeg de rijst- of glasnoedels toe en laat 2 minuten koken. Giet de noedels af in een vergiet en bewaar minstens 100 milliliter (liefst iets meer) van het kookwater. Spoel ze dan af onder koud water tot ze afgekoeld zijn en zet apart. Doe de pinda’s en sesamzaadjes in een droge, schone koekenpan en rooster ze een paar minuten op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Haal uit de pan en zet apart. Doe voor de basissaus de ingrediënten in een kom en klop ze tot een gladde saus. Voeg dan 100 milliliter van het kookwater en het groentebouillonpoeder toe, klop alles nogmaals goed door en proef; als de saus erg dik is, voeg dan nog iets meer kookwater toe. De saus moet pittig en vrij rijk van smaak zijn door de pindakaas en de sesampasta.
Voeg dan de gepickelde groenten (of de wortel en paprika) en bosuien toe aan de saus en schep tot slot de noedels erdoor. Proef en breng naar wens op smaak; voeg meer rijstazijn toe voor scherpte of wat zout en peper, of nog wat meer pindakaas of sesampasta. Strooi dan de geroosterde pinda’s en sesamzaadjes erover en dien op.
Tip:
De basissaus blijft minstens een week houdbaar in een potje in de koelkast en is heerlijk om aan noedels toe te voegen of te gebruiken als sladressing, of om een koolslarecept wat op te spicen.
Chinees!, Suzie Lee, uitgeverij Becht, 176 blz., koop je hier voor 26,99.
info[at]aichaqandisha.nl