Vandaag een ingezonden recept van Betsy: Joodse kibbensoeb (kippensoep schpel je met drie b’s..) is de traditionele remedie tegen wintermalaise als verkoudheid (vandaar de spelling), griep, en depressie. Bepaalde stoffen in de kip schijnen medicinale proporties te hebben, maar het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk liefde en zorgzaamheid. Maak deze soep dus voor een geliefde naaste die sniffelig is. Je moet de soep niet maken als je zelf ziek bent: bij de traditie hoort het evengoed om iemand emotioneel te chanteren om dat voor je te doen. Je hoeft niet joods te zijn om beter te worden van kibbesoeb, deze te maken of iemand te ‘guilt mongeren’.
Benodigdheden:
Geen kant en klare soepgroenten gebruiken, prei en bloemkool horen in de kibbesoeb niet thuis.
– Een hele, wanneer a-religieus toch in ieder geval geheel bloedloze kip (of reeds gebraden tafelresten daarvan plus een extra bout). Botten zijn hoe dan ook onontbeerlijk voor de krachtengevende magie van het geheel. Voor maximale heilzaamheid is een niet-plofkip aan te bevelen.
– Een in slordige blokjes gesneden selderijknol en grof gesneden selderijgroen.
– Drie grote aardappels, in vieren.
– Twee grofgesneden winterwortels.
– Twee grote uien (rode uien zijn lekker).
– Een half pepertje.
– Een half ons peterselie, grof gehakt.
– Een teen knoflook
– Een halve soeplepel parelgort die minstens 10 uur geweekt is in een laagje water. Te koop bij de reformwinkel.
– Enkele blaadjes laurier
– Gehakte, verse dille. Bij moeilijke verkrijgbaarheid hiervan kan gevriesdroogde dille gebruikt worden, maar het is niet hetzelfde. Chanteer iemand dan emotioneel om naar een markt te gaan. Wanneer je echt niet van dille houdt (sommige mensen hebben een vis- en dilletrauma uit hun jeugd) kun je verse koriander gebruiken, die ook de medicinale proporties verhoogt en gehakte bieslook.
– Vers te maken vier seizoenen peper en zeezout.
– Enkele sneden oud brood
Bereiding:
Zet de kip op in water zodat hij onder staat. Wanneer het rauwe kip is: voeg zout toe. Kook de kip zachtjes door tot het bruist en er vet boven komt drijven. Zet nu de pan op een plaatje. Schep het overvloed aan vet af en zet dit weg in een kommetje, dit stolt tot ‘schmalz’ en komt later aan bod.
Trek de gekookte kip hier en daar van de botten af waar nodig.
Groente, dat wil zeggen de wortels toevoegen, en de geweekte gort, niet de groene kruiden.
Af en toe roerend een paar uur laten door pruttelen. Dan door een grove zeef prakken om de botten goed te verwijderen. Alles terug doen in de pan en nog even laten doorkoken.
Kruiden en het kleingesneden pepertje toevoegen. Nog even laten koken.
Brood in blokjes snijden en in koekenpan bakken in het kippeschmalz. Serveren met een beetje peper en zout bij de soeb met als croutons. Kan naar de zieke gebracht worden in mandje met een paar kussens erin.
Betsy
Een reactie op “Joodse kibbesoeb”