À mon âge je me cache encore pour fumer

i-still-hide-to-smoke-poster-k

Het verhaal van Rayhana herinner je je vast nog wel: de Algerijns-Franse actrice werd beroemd met haar toneelstuk tegen religieuze, misogyne dwingelandij en hypocrisie À mon age je me cache encore pour fumer, maar misschien nog wel meer door de aanslag op haar in Parijs waarbij ze overgoten werd met brandstof. De daders ontkwamen, maar Rayhana brak door met haar werk en nu is er ook een verfilming met een bijzondere vrouwencast.

still-a-mon-age-je-me-cache

Schande
Liefhebbers zullen uiteraard de Palestijnse Hiam Abbas herkennen in de hoofrol naast een keur van Arabo-Franse actrices die in onvervalst Algerijns vloeken, klagen, schelden en verwensen en dat met veel obsceen taalgebruik.

Dat laatste is relevant, want ook de bekende Algerijnse actrice Biyoumi, die eerder te zien was in het mooie La Source des Femmes, speelt mee en dat leidt nu al tot de nodige ophef in Algerije volgens berichten in de Arabische pers. De film zou een schande zijn voor de Algerijnse maatschappij.

i-still-hide-to-smoke-still

À mon age je me cache encore pour fumer heeft succesvol het festivalcircuit doorlopen en is eind april in Frankrijk in première gegaan. Rayhana’s tekende voor zowel het scenario als de regie.

Afgaand op de trailer valt de film op door de rauwe straattaal en het gewaagde naakt. Inmiddels weten we dat niets geconstipeerde conservatievelingen zo ziedend maakt als ongegeneerd vrouwelijk bloot. En als daar dan ook nog een aanklacht bij komt tegen het patriarchaat en religieuze onderdrukking, krijg je vuurwerk.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl