Aicha’s Twaalf: Hans Beerekamp

Hans_02klein

foto’s: © Annelies Verhelst

Televisierecensent Hans Beerekamp weet in NRC altijd feilloos de patronen in het Nederlandse medialandschap bloot te leggen. Op Twitter is hij minstens zo beroemd vanwege zijn schier ondoenlijke #Twitquiz.

Mijn favoriete filmscène is… Iets waar ik al zo vaak naar ben gevraagd dat ik een aantal standaardantwoorden heb ontwikkeld.
Meest erotische scène: de oidipale erotiek tussen moeder en zoon in Bertolucci’s La Luna (lang gedacht dat ze kauwgum als navelstreng in de mond namen, maar ik kan in de gauwigheid slechts druipende honing terugvinden).
Favoriete film: Singin’in the Rain (vooral wegens de dansscène in de regen).

Maar de essentie van film zit toch vooral in een andere MGM-musical, The Band Wagon, als gevoelens zo licht worden dat je alleen nog maar dansen kunt (Dancing in the Dark, Fred Astaire en Cyd Charisse, kan er niet naar kijken zonder te janken.
De waarheid is overigens dat echte cinefielen geen favoriete filmscène hebben, maar eerder een top-500.

Ik wil ooit nog eens naar… Japan, dat staat nu bovenaan de lijst, zeker nu ik op Frontaal Naakt las dat het er helemaal niet zo duur is.
Wil er overigens gaan fietsen, net als onlangs 900 km langs de Mekong door Thailand, Laos, Cambodja. Die landen stonden tot voor kort hoog op de wenslijst, zoals nu nog Brazilië, IJsland, de Baltische staten, Libanon en het zuiden van de Verenigde Staten. Tevens op de verlanglijst: het Noaberpad lopen van Nieuweschans naar Kleef. Altijd (vrije) tijd tekort.

Mijn toilettas is niet compleet zonder… Losse rubber stoppen voor hotelbadkuipen die zulks al dan niet opzettelijk missen. Baden is onontbeerlijk onderweg, zeker na een lange wandeling. Ook als ik lang en ingewikkeld moet scrhijven vind ik de onderdompeling ideaal. Van douchen begrijp ik de lol niet goed (vruchtwaterfixatie, zie favoriete filmscène).

Hans_03klein

Mijn ergste miskoop is… Tot twee keer toe dezelfde espressomachine, die volgens de verkoper heel eenvouidg in het onderhoud zou zijn. Ik liep steeds geheel vast omdat allerlei ringetjes en randjes secuur van elkaar gescheiden en weer opgebouwd moesten worden. Ik werd uitgelachen dat ik dat te ingewikkeld vond. Nog geen alternatief gevonden dat wel idiotproof is, terwijl ik een hete, schuimende espresso als eerste levensbehoefte ervaar. Nu behelpen met een percolator. Sta open voor elektrische alternatieven, die je niet hoeft open te maken om ze te reinigen.

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… Destijds (1972) de tagliatelle ai porcini (eekhoorntjesbrood of boleten) bij Mara op het marktpleintje van Spoleto, maar toen was ik nog niet veel gewend. Alles met truffel, limoen en koriander eindigt hoog, net als verse aardbeivariaties.

Ik was het gelukkigst toen… Ik zeven maanden in een oude Mercedesbus door Europa toerde en dagelijks een weblog schreef over de wonderen van Albanië, Moldavië of Montenegro. Alles viel samen: leven, werken, liefde, avontuur en kennisoverdracht.

Ik heb het meeste spijt van… Mijn bijdrage aan de onderwijsvernieuwing in de jaren 70, als student-assistent onderwijspsychologie UvA. We dachten toen dat we kinderen die van huis uit weinig meekregen beter op weg konden helpen door in plaats van kennis vooral sociale vaardigheden aan te leren. Het resultaat was averechts: een kletscultuur en alleen maar verdere verdieping en verbreding van de sociale kloof. Wat het allerbeste werkt voor maatschappelijke emancipatie is kennisoverdracht, leren, zorgen dat je dingen wel weet.

Hans_05klein

Ik ben niet bijgelovig, maar… Check wel altijd of iemand toevallig ook een Scorpio is, want ik denk proefondervindelijk te weten dat ik me bij hun emotionele en verstandelijke radicalisme het best thuis voel. Soort zoekt soort.

Mijn grootste onhebbelijkheid is… Ongeduld met domheid. Ga honen en beleren, terwijl je het ook niet kunt helpen als je herseninhoud beperkt is. Het werkt veel beter om mensen te helpen zich te verheffen, te leren inzicht te verwerven.

Ik lieg altijd over… Eh, daar ben ik erg slecht in. Houd wel eens onwelgevallige informatie achter, maar glashard het omgekeerde van de waarheid beweren, ik geloof dat ik daar te digitaal voor ben. Kon ik maar beter liegen, zou het soms veel eenvoudiger maken.

Ik kan me niet beheersen als… Er iets lekkers voor me staat en je langzaam hoort te eten. Ben altijd het eerste klaar en wil dan nog meer. Gulzigheid is vermoedelijk mijn slechtste eigenschap, ook op het gebied van kennis, beeldconsumptie, vrouwen, noem maar op. Zie dat niet als een gebrek aan beschaving maar een bewijs van vitaliteit.

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Stop, wat een merkwaardige term. Ik dump niet, zoals ik ook niet kies. Beide termen veronderstellen een exclusieve monogame verhouding met een andere persoon. Hoewel dat in de praktijk wel vaak het best blijkt te werken, weiger ik daar allerlei rituelen omheen op te voeren. Mensen zijn autonome wezens, die beter niet kunnen samenwonen en het gaat al helemaal mis als ze met elkaar proberen te versmelten of exclusieve aanspraak eisen. Dus ik ‘dump’ mijn geliefde voor de eerste de beste prikkel (een boek, een televisieprogramma), maar laat haar daarom nog niet vallen. Loyaliteit op lange termijn vind ik juist heel belangrijk, maar voor al die beloftes en romantiek koop je vrij weinig.

Hans_01klein

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl