Aicha’s Twaalf: Jerry Afriyie

credits Casper Koster

foto © Casper Koster

De Twaalf zijn er weer, en hóe! We trappen af met dichter en activist Jerry King Luther Afriyie, ook bekend als Kno’Ledge Cesar. Met zijn Soul Rebel Movement en Nederland wordt Beter strijdt hij onvermoeid door voor een rechtvaardiger samenleving. Zijn protest tegen Zwarte Piet kostte hem zijn baan en hij werd mishandeld door de politie, maar hij laat zich niet klein krijgen. Wat een moed en wat een doorzettingsvermogen, zonder de humor of de zachtheid te verliezen. Een rebel met een groot hart.

Mijn favoriete filmscène is… De rechtszaak-scène uit Cry Freedom over het leven van Steve Biko, mijn rolmodel. Denzel Washington speelt Biko fantastisch. In de rechtszaal neemt hij het op voor een groep van Black Consciousness-leiders, die terecht stonden omdat ze o.a. opkwamen voor hun volk, de autochtone Zuid-Afrikanen. Biko was de belangrijkste getuige van de verdediging. Het is Biko op zijn best. Hij verscheen in de rechtszaal als een trotse prins en met opgeheven hoofd. Hij veegde de openbare aanklager en de rechter van tafel met feiten, intellect en heel veel humor.

Judge: Why do you people call yourselves black? You look more brown than black.
Steve Biko: Why do you call yourselves white? You look more pink than white.

State Prosecutor: But your own words demand for DIRECT CONFRONTATION!
Steve Biko: That’s right, we demand confrontation.
State Prosecutor: Isn’t that a demand for violence?
Steve Biko: Well, you and I are now in confrontation, but I see no violence.

Ik ken de hele scène uit mijn hoofd, maar ga die film zelf zien.

Ik wil ooit nog eens naar… Kenia, Nigerië, Soedan, Somalië, Zimbabwe, Brazilië, Suriname, Colombia, Haïti, Panama, Cuba etc. Ik wil, kortom, mijn lang gekoesterde droom, een wereldreis door Afrika en Zuid-Amerika, waarmaken. Vanuit Zuid-Amerika wil ik dan doorreizen naar de de Caribische eilanden. De bedoeling is dat ik naast cultuur proeven mijn visie voor een United States of Africa op papier ga zetten.

Mijn toilettas is niet compleet zonder… Als ik ergens ga logeren of op vakantie ga vind ik hygiëne erg belangrijk. Als ik ‘s morgens mijn tanden niet poets voordat ik ga eten, komt alles weer naar buiten. Dus sowieso een tandenborstel en tandpasta. Verder mogen een scheerapparaat, washand, crème en deodorant niet ontbreken.

Mijn ergste miskoop is… In 2014 heb ik een nieuwe all-in-one printer gekocht. Het was een printer van rond de €100,-. Best pittig voor een thuisprinter, maar ik viel voor het uiterlijk. Ik heb de printer in totaal maar een keer of zes kunnen gebruiken tot het ding stuk ging. De schade was niet verzekerd volgens de kleine lettertjes in het garantieboekje. Weg geld, weg printer. Sindsdien heb ik besloten om niet langer naar uiterlijk te kijken maar naar inhoud.

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… De liefde. Er kan niets op tegen haar bruisende lippen en zachte omhelzing. Ik heb het beste eten ervaren en de oudste wijn achterover geslagen, maar niets deed mij meer lachen van verdriet, meer huilen van blijdschap en meer verlangen dan de liefde.

Credits Jet Budelman

foto © Jet Budelman

Ik was het gelukkigst toen… Sommige mensen weggingen uit mijn leven. Soms moet je slechte mensen laten gaan zodat je plaats kan maken voor de mensen die het goed met je hebben. Ik heb nu liefdevolle mensen om mij heen op wie ik kan bouwen en andersom. Ik ben een gelukkig mens.

Ik heb het meeste spijt van… Strategisch stemmen. Ga ik dus nooit meer doen. Ik heb bij de vorige verkiezingen op PvdA gestemd. Daarna waren ze vier jaar afwezig. Ik ga vanaf nu weer met mijn hart stemmen. Ik moet mijn stemgedrag aan mijn geweten kunnen uitleggen.

Ik ben niet bijgelovig, maar… Ik geloof in karma.

Mijn grootste onhebbelijkheid is… Dat ik minder geduld hebt voor de mensen van wie ik houd en meer geduld hebt voor de mensen die mij haten. Het komt doordat ik van de mensen van wie ik houd veel meer verwacht dan van de mensen die mij haten. Als ik van je houd, ben je een bijzonder mens die in mijn ogen tot veel in staat is. De wereld ligt aan je voeten en ik wil dat je slaagt.

Ik lieg altijd over… Dat ik op tijd ben. Deze antwoorden mail ik ook veel te laat door. Sorry. Traditie, dus het mag!

Ik kan me niet beheersen als… Als ik onrecht zie of meemaak. Ik leer mijn kinderen dat ze drie keuzes hebben als zij onrecht zien of meemaken. Als je in staat bent om onrecht te beëindigen, doe het meteen. Ben je niet in staat om onrecht te beëindigen, neem het op voor de onderdrukte, bijvoorbeeld door er iets van te zeggen of erover te schrijven. Als je met vrienden bent die het onrecht begaan, laat ze ophouden en als ze er niet mee ophouden, distantieer je van die vrienden. Je verdient betere vrienden!

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Niemand anders. Zij heeft voor altijd een plek in mijn hart veroverd.

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl