Aicha’s Twaalf: Lody van de Kamp

Lody 7. ND. 18.01.17 k

Stem van de empathie en nuance in het ontspoorde, maatschappelijke debat en een baken van redelijkheid en menselijkheid, dat is rabbijn Lody van de Kamp. Maatschappelijk geëngageerd en niet snel van de wijs te brengen. Lody beslecht liever afstanden dan dat hij ze creëert. Hij heeft een maandelijkse column in het ‘Nederlands Dagblad’ en publiceerde onlangs het boek ‘Sara, het meisje dat op transport ging’.

Mijn favoriete filmscène is… Een film van heel lang geleden, The Wizzard of OZ.
Het verhaal van een jong meisje door het noodlot gedreven om op reis te gaan met haar droomfiguren op weg naar het mooie en het goede in het leven.

Ik wil ooit nog eens naar… Dat plaatsje diep weg in de woestijn. Met dat kleine huisje, een stoeltje en tafeltje buiten. Met alleen maar een laptop om te dromen en te schrijven….

Mijn toilettas is niet compleet zonder… Dat harde stukje donker groene zeep. Dat stukje dat al schuimend het gevoel geeft dat schoon worden niet vanzelf gaat.

Mijn ergste miskoop is… Dat kladblok wat maar niet vol raakt.

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… Die appel waar ik anderhalve dag op heb moeten teren toen mijn koffer met koosjer eten op Schiphol was achtergebleven.

sara het meisje dat op transport ging

Ik was het gelukkigst toen… Ik eenmaal wist wat ik kon doen voor die ene overlevende van de Bijlmerramp met het El Al toestel.

Ik heb het meeste spijt van… De onmacht die ik voelde bij het aanhoren van de oorlogstrauma’s van deze moeder waarvan ik wist dat ik haar niet kon helpen.

Ik ben niet bijgelovig, maar… Ik houd rekening met onvoorspelbare gebeurtenissen.

Mijn grootste onhebbelijkheid is… Opkomende boosheid.

Ik lieg altijd over… (vaak) over mijn eigen gemoedstoestand.

Ik kan me niet beheersen als… Er echt onrecht wordt aangedaan aan andersdenkenden.

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Niets.

‘Sara, het meisje dat op transport ging’, uitgeverij Mozaïek, kun je hier bestellen voor 17,90.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl