Aicha’s Twaalf: Nina de Jong

Nina_06klein

foto’s: © Annelies Verhelst

Af en toe komt onze topfotografe met artistiek talent dat ze graag onderworpen ziet aan Aicha’s Twaalf en voor haar lens. Zo ook vandaag. Over Nina de Jong schreef ze me enthousiast dat ze een supercreatief multitalent is dat parades organiseert met Pretvormer en drum speelt in de band Bird on the Wire. Nina organiseert bovendien allerlei buurtprojecten om mensen en kinderen uit de wijk bij elkaar te brengen.

Mijn favoriete filmscene is… Ik zie helaas veel te weinig films. Ik heb bijna altijd wel wat te doen en heb ik net een te korte spanningsboog om een langere film af te kijken. Ik kijk liever series of documentaires, met de Amerikaanse serie Breaking Bad als lievelings.

Ik wil ooit nog eens naar… Ik wil nog zoveel plekken zien, het lijkt me bijvoorbeeld een prachtig idee om door Amerika te touren met een bandje in een tourbus. Of een paar weken op een berg te zitten. Het mooiste aan reizen vind ik dat je veel nieuwe indrukken opdoet en mensen leert kennen. Ik probeer elke dag te reizen, voor mijn werk als muzikant en parade maker ga ik naar veel verschillende plekken en ook in Amsterdam zijn nog zoveel mensen en plekken die ik niet ken dat ik elke dag probeer te reizen in mijn eigen stad.

Mijn toilettas is niet compleet zonder… Ik reis het liefst zo licht mogelijk en heb niet veel nodig. Een zeepje, tandenborstel en de rest leen ik wel.

Mijn ergste miskoop is… Ik hou niet van winkelstraten en koop bijna alles tweedehands of krijg het van vrienden en familie. Muziekinstrumenten koop ik bijna altijd tweedehands, vaak uit de jaren 60 of 70, die behouden hun waarde dus als ik er niet tevreden mee ben kan ik ze weer doorverkopen voor meestal een gelijke prijs.
Daarom heb ik bijna nooit miskopen. Alhoewel, ik heb ook een berg instrumenten die niet goed werken of vals zijn, die ik dan voor een prikkie kan overnemen maar waar ik vervolgens nooit tijd of kennis voor heb om te repareren.

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… Ik mocht door een medische oorzaak een paar weken geen vast voedsel eten. Gevolg was dat ik alleen maar zoete vloeibare dingen als vla en appelmoes at. Toen ik eindelijk weer vast voedsel mocht eten, was een simpele boterham met kaas het lekkerste ooit! Daar ben ik heel Nederlands in, de boterham met kaas is vaak het eerste qua eten wat ik mis als ik op reis ben.

Nina_05klein

Ik was het gelukkigst toen… Vaak zijn de eerste keren het mooiste voor mij, de eerste keer dat we een grote parade organiseerde en er boven verwachting veel mensen waren, de eerste keer verliefd. Eerste keer in je eentje in de subway in New York, op een berg in Sri Lanka. Weken werken aan een kostuums en dan de eerste keer zien dat het werk wat je hebt gemaakt ineens gaat leven als iemand het aanheeft..

Ik het het meeste spijt van… Ik probeer te leven volgens een van de tien geboden:
‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ Als ik dan toch een ander kwets kan ik daar spijt van hebben of in ieder geval over malen hoe ik dat anders had kunnen aanpakken. Maar spijt van beslissingen heb ik meestal niet, als ik iets anders had kunnen doen dan had ik dat wel gedaan.

Ik ben niet bijgelovig, maar… Ik klop dingen af, als er geen hout aanwezig is op glas of plastic. Ik rij in een oude volvo die eigenlijk veel te veel benzine slurpt. Ik durf hem toch niet weg te doen omdat hij wel perfect rijdt én omdat hij gemaakt is op dezelfde dag dat als ik geboren ben.

Mijn grootste onhebbelijkheid is… Ik ben behoorlijk perfectionistisch en kan doorslaan in werken. Dan kan ik soms vrij bot zijn als mensen naar mijn mening zich niet hard genoeg inzetten. Dan komt er stress bij te kijken die me niet leuker maakt voor mezelf en voor anderen. Ik merk nu wel wanneer dat gebeurt en probeer het zoveel mogelijk los te laten.

Ik lieg altijd over… Ik lieg niet veel, wel overdrijven en dingen verhullen als er niet naar gevraagd wordt. Zo zeg ik altijd als een opdrachtgever vraagt of ik iets kan en de klus interessant vind ja. Ook al weet ik helemaal niet zeker of ik die taak wel aankan, op dat moment wil ik het gewoon graag doen en denk ik ook dat ik het heus wel kan. Na zo’n gesprek fiets of rij ik vaak naar huis met de gedachte ‘wat heb ik nu weer gezegd’. Maar ik ben een harde werker en werk samen met enorm goede mensen dus het is, volgens mij, nog nooit voorgekomen dat ik echt door de mand ben gevallen.

Ik kan me niet beheersen als… Ik trek hiërarchische structuren slecht vooral als er tegenover mensen die lager in de pyramide staan cynisch of neerbuigend wordt gedaan. Ik probeer deze hiërarchie te vermijden en ben blij dat ik eigen baas ben.

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Ik word niet snel echt verliefd en als het dan een keer raak is, zal ik iemand niet snel verlaten laat staan ‘dumpen’.

Nina_01klein

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Aicha’s Twaalf: Nina de Jong