Als de hele trein een bistro is

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_01 k
foto’s: © Annelies Verhelst

Ik ben fan van treinen. Niet zozeer van de stukken metaal zelf die over het spoor denderen – ik heb geen zolder vol mini-treinlandschappen en zag nog nooit een Märklin winkel van de binnenkant – fan ben ik van het ellenlange reizen door een traag voorbijtrekkend landschap. Heerlijk. Hoewel het steeds zeldzamer is, tref je zo nu en dan het geluk van een trein met restaurantwagon.

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_02 k

Dat doet me altijd denken aan de film Before Sunrise en dan wil ik dat ik ook in de trein mijn grote liefde ontmoet, en dat we dan samen een hapje gaan eten en uitstappen in Wenen en vervolgens de hele nacht gesprekken voeren over het leven.

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_04 k

Panorama Rail
Of Julius Jaspers hetzelfde overgeromantiseerde idee van een maaltijd in de trein had weet ik niet, maar zijn restaurant in een rondrijdende trein klinkt me als muziek in de oren. En met de Panorama Rail hoef je niet heel Europa door voor dineren in de trein.

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_08 kzalm met miso-mayonaise

Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag vertrekt de trein die volledig ingericht is als restaurant vanaf het Centraal Station in Amsterdam. Tijdens een rit van 3 uur door onder andere het Groene Hart wordt een 4-gangen diner geserveerd.

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_05 kgroene couscous met avocado

Treinspotter
In de trein is het opvallend ruim en hangt een relaxte sfeer. We worden welkom geheten met een glaasje cava en op tafel staan hapjes en brood klaar.

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_09 kgeroosterde groente met mousse van aardpeer

De trein zelf, voor mij dus niet veel meer dan een stalen constructie, is blijkbaar erg bijzonder, want zodra we het station uit rijden rent er 3 perrons verderop een heuse treinspotter achter ons aan.

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_12 k

Marshall locomotief
Camera in de aanslag, tas onder zijn arm geklemd, al rennend probeert hij een mooi plaatje te maken van de trein. Hij verliest in het tumult zijn pet en je ziet ‘m een seconde twijfelen, maar beslissen dat de trein belangrijker is dan het hoofddeksel.

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_10 ktarte tatin met vanille-ijs en caramel

Jaspers, die kort na vertrek het diner aankondigt, legt uit dat we voortgetrokken worden door een 65 jaar oude Marshall locomotief, waarvan er nog maar twee in Nederland zijn.

Panoramarail_fotoAnneliesVerhelst_13 k
De echte liefhebber kan na terugkeer in Amsterdam een kleine jongens- (of meisjes)droom vervullen en voorin de trein op de machinistenstoel plaatsnemen.

Annelies Verhelst