foto’s en recept: © Fadila Bouazza
Een Marokkaanse klassieker in een modern jasje die Fadila onlangs voor familie maakte. En zoals dat wel vaker gaat met Fadila, maakt ze meteen een hele mooie selectie lekkernijen. Dat verklaart meteen waarom we deze week alleen foto’s van het resultaat hebben: ze was te druk met het echte werk. Maar, zo garandeert Fadila ons, ze zijn heel makkelijk om te maken!
Voor ongeveer 30 koekjes:
500g gemalen witte amandelen
200g poedersuiker
1 ei + 3 à 4 eierdooiers
2 theelepels vanillepoeder
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels gesmolten geklaarde boter
Snufje zout
Voor de garnering:
Eiwit losgeklopt met snufje vanillepoeder
Gekleurd sesamzaad
250g honing verwarmd met 1 eetlepel oranjebloesemwater
Begin met het kleuren van het sesamzaad: doe het sesamzaad in een kommetje, voeg wat druppels kleurstof toe en meng het geheel tot alle zaadjes goed gekleurd zijn.
De kleuren bepaal je zelf wat je mooi vindt. Doe het sesamzaad in een droge koekenpan en verwarm het lichtjes tot het goed droog is en leg het dan opzij.
Voor de amandel ghribiya meng je de amandelen met het poedersuiker, vanillepoeder, zout en bakpoeder. Voeg dan de gesmolten boter toe , het ei en een voor een de eierdooiers. Als het nodig is doe je er nog vierde eidooier bij tot je een stevig deeg hebt.
Maak balletjes van 25 à 30g, rol ze door het eiwit en dan door het sesamzaad, zet ze op een met bakpapier bekleed bakplaat en bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.
Ze moeten zeer licht kleuren aan de onderkant. Laat de koekjes 10 minuten afkoelen en doop ze dan in de honing en leg ze het in de papieren vormpjes.
Je kunt het sesamzaad door elkaar mengen of maar een kleur gebruiken, wat je zelf maar wilt. Als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, gebruik je normaal sesamzaad; de smaak wordt er niet minder lekker van.
Belangrijk om te weten: als je wilt dat de koekjes hun vorm behouden, moet je de amandelen pellen en na twee dagen gebruiken. Als de amandelen te lang droog hebben gelegen, heb je kans dat de koekjes uitlopen.
Besaha wa raha!
info[at]aichaqandisha.nl
Een reactie op “Amandel ghribiya met gekleurd sesamzaad”