Het zijn nog altijd Fadila’s hartige weken. Met vandaag een wel heel opvallend recept. Olijven en amandel samen? Het werkt! De combinatie zorgt voor een heerlijk luchtig en bijzonder broodje voor op je brunch-/lunch-/buffet-/paastafel.
Voor 18 stuks
Ingrediënten voor het brood:
500 gram bloem
1 eetlepel gedroogde gist
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
2 eetlepels zonnebloemolie
50 gram zachte boter of margarine
250 ml verwarmde karnemelk
Voor de vulling:
300 gram zwarte olijven zonder pit (goed laten uitlekken)
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
Snufje zout en snufje peper
100 gram grof gehakte witte amandelen
Voor het bestrijken van de broodjes:
1 heel ei, losgeklopt met een snufje zout of 2 eierdooiers losgeklopt met 1 eetlepel melk
Bereiding:
Meng bloem met zout, suiker, gist, bakpoeder (dat helpt het rijzen te versnellen en als meelverbeteraar), olie en karnemelk (bij het verwarmen van de karnemelk schift het, dat geeft niet). Kneed de ingrediënten tot een deeg ontstaat. Voeg nu de boter of margarine toe en kneed nogmaals tot de boter/margarine is opgenomen door het deeg. Laat het deeg rijzen tot dubbel volume. Dat duurt zeker een uur, kan ook iets langer zijn.
In de tussentijd maak je de vulling. Hak de amandelen grof.
Pureer de olijven met geperste knoflook. Voeg olie toe om gemakkelijk een puree te krijgen.
Pak nu het gerezen deeg. Rol het uit tot een grote lap.
Bestrijk de lap met olijvenpasta.
Strooi de amandelen erover.
Rol nu het deeg tot een grote rol.
Snij de rol in 18 stukjes van ongeveer 2 centimeter dik.
Zet de plakjes op een bakplaat met bakpapier. Laat de plakjes 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met eiermengsel.
Bak de broodjes in 20 minuten gaar. Bij een heteluchtoven kun je 2 bakplaten tegelijk laten bakken, maar dan wel op 180 graden.
Besaha wa raha!
info[at]aichaqandisha.nl