Deze schatjes misstaan op geen enkel moment. Waarom niet de appelflappen en oliebollen eens vergezeld laten gaan van deze zalige cakejes straks op Oudejaarsavond? Als je het er een keer van neemt, doe het dan goed met deze oog- en tongstrelers.
Voor 22 tot 24 cakejes
Voor de amandelcaramelcakes
2 eieren
70 gram suiker
Merg van 1 vanillestokje (of een zakje bourbon-vanillesuiker)
100 gram witte, gemalen amandelen
40 gram bloem
70 gram gesmolten boter of margarine
Snufje zout
1 theelepel bakpoeder
Voor de caramel
100 gram suiker
1 dl slagroom
1 klontje boter
Snufje zout
Voor de hazelnootchocoladecakejes
2 eieren
80 gram suiker
Merg van 1 vanillestokje (of een zakje bourbon-vanillesuiker)
100 gram geroosterde, gemalen hazelnoten
40 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
75 gram gesmolten boter of margarine
Voor de chocoladecrème
100 gram pure of melkchocolade, met stukjes hazelnoot
1 dl slagroom
Garnering
Poedersuiker om over de cakejes te strooien
Bereiding (voor beide cakes hetzelfde)
Klop de eieren met suiker en de zaadjes van het vanillestokje (of vanillesuiker) dik en schuimig. Meng met een spatel de amandelen of hazelnoten, bloem, snufje zout en gesmolten boter en als laatste bakpoeder erdoorheen. Meng tot de boter helemaal is opgenomen.
Giet het mengsel in een (liefst beboterde) siliconen vorm met een holte.
Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden, voor 20 à 25 minuten. Prik met een satéstok in de cakejes om te kijken of ze klaar zijn.
Laat de cakejes helemaal afkoelen en haal ze dan pas uit de vorm.
Maak de caramel. Smelt de suiker in een koekenpan met antiaanbaklaag. Laat heel langzaam smelten. Verwarm de slagroom. Als de suiker helemaal gesmolten is en een bruine kleur heeft, voeg je voorzichtig de slagroom toe. Pas op: het is erg heet. Blijf roeren, tot er een glad mengsel is ontstaan. Laat nog eens koken, tot alle stukjes caramel zijn gesmolten. Voeg het klontje boter en snufje zout toe. Meng goed en laat afkoelen.
Voor de chocoladecrème: kook de slagroom. Doe de stukjes chocolade er in, blijf roeren tot het helemaal is gesmolten en een glad mengsel is geworden. Laat het stevig worden. Het moet niet te vloeibaar zijn, maar ook niet te vast.
Strooi poedersuiker over de cakejes. Vul de amandelcakejes met caramel.
En de hazelnootcakejes met de chocoladecrème.
Besaha wa raha!
Alle foto’s: ©Fadila Bouazza