Amsterdam Art 2015

Amsterdam Art 1 2015

De vierde editie van Amsterdam Art Weekend, een van de belangrijkste kunstevenementen van Amsterdam, vindt plaats in het laatste weekend van november, van 26 tot 29 november. Niet toevallig is dit ook het weekend waarin de Rijksakademie van beeldende kunsten haar deuren opent voor publiek. Vier dagen lang staat het ontdekken van jong talent centraal en profileert Amsterdam zich als internationaal georiënteerd ontmoetingscentrum voor kunstprofessionals, verzamelaars, kunstenaars en liefhebbers.

Het zorgvuldig gecureerde programma omvat meer dan negentig speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde tentoonstellingen, screenings, performances en debatten. Tussen de verschillende participanten ontstaan bijzondere samenwerkingen. De meer dan vijftig deelnemende galeries, project spaces, musea en instituten, verspreid over de hele stad, fungeren een weekend lang als podium. Een uitgebreid professionals programma, in samenwerking met deelnemende instituten, geeft verdieping aan het openbare programma en biedt gelegenheid tot het leggen van contacten. Initiatief en coördinatie van Amsterdam Art Weekend zijn in handen van Stichting Amsterdam Art.

Een greep uit het aanbod
Amsterdam Art Weekend en RijksakademieOPEN gaan gezamenlijk van start. Hun officiële opening markeert de ontmoeting tussen het hoofdstedelijke culturele veld en de top van de internationale kunstwereld. Met het werk van 46 belangrijke kunstenaars uit de hele wereld toont RijksakademieOPEN een overzicht van de laatste trends en ontwikkelingen.

Galeries organiseren tentoonstellingen op eigen locatie en bieden van meet af aan gelegenheid om kunst aan te schaffen. Het Stedelijk Museum opent een tentoonstelling van Isa Genzken en organiseert een symposium naar aanleiding van de tentoonstelling ‘A Year at The Stedelijk’ van Tino Sehgal. In samenwerking met IDFA vindt in EYE het programma ‘Amsterdam Art Weekend at IDFA’ plaats. Er zal werk te zien zijn van residents en alumni van De Ateliers en de Rijksakademie en van kunstenaars uit deelnemende galeries. De Ateliers presenteert een solotentoonstelling van oud-deelnemer Paloma Polo. De Apple arts centre organiseert een feestelijk programma rond haar 40-jarig jubileum.

Amsterdam Art 2015

SMBA en De Balie plannen gezamenlijk een aantal inhoudelijke debatten over actuele thema’s uit de hedendaagse kunst. De Oude Kerk vertoont een performance programma dat reageert op de gelijktijdig lopende tentoonstelling van Germaine Kruip. Hiernaast krijgt het performance programma van Amsterdam Art Weekend ook invulling in deelnemende project spaces. Het hoofdkantoor van Manifesta, de reizende Europese biënnale voor hedendaagse beeldende kunst, zal tijdens Amsterdam Art Weekend een selectie tonen van werken van Christian Jankowski, kunstenaar en curator van
Manifesta 11.

Stichting Amsterdam Art
Stichting Amsterdam Art wil bekendheid geven aan de kracht van Amsterdam op het gebied van hedendaagse beeldende kunst. Met het oog hierop representeert en promoot zij het beste wat de stad te bieden heeft. Vanwege haar grondige kennis van het Amsterdamse culturele veld geldt zij voor liefhebbers en professionals als een solide gids en een onuitputtelijke vraagbaak.

Om zich van kwaliteit te verzekeren hanteert Amsterdam Art een zorgvuldig geselecteerde lijst van deelnemers – bij elkaar meer dan vijftig gerenommeerde podia voor kunst en cultuur. Zelf fungeert de stichting als spin in het web. Ze legt onderlinge contacten en brengt partijen bij elkaar in vruchtbare samenwerkingsverbanden. Met haar bindend vermogen creëert zij in de hedendaagse kunstwereld, plaatselijk en internationaal, een uniek en onmisbaar netwerk. Voor de representatie en promotie van het geselecteerde aanbod bedient Amsterdam Art zich van verschillende kanalen.

Online geeft zij relevante, actuele informatie over lopende en toekomstige tentoonstellingen en speciale evenementen (amsterdamart.com). Tweemaandelijks publiceert zij, in print, een Amsterdam Art Calendar die onder andere bij de deelnemende instanties gratis verkrijgbaar is. Hiernaast cureert zij, ten behoeve van haar partners, ook gallery tours langs aangesloten podia voor kunst en cultuur. Maar last but not least: zij is initiatiefnemer en organisator van het jaarlijkse Amsterdam Art Weekend.