Hoe vaker ik in Turkije kom, hoe meer ik het waardeer. Zelfs mijn allereerste bezoek jaren geleden aan een door toeristen gedomineerde badplaats, was een succes. Vooral omdat we het hotelbuffet links lieten liggen en op ontdekking gingen in de wijde omgeving.
In Istanbul ben ik drie keer geweest en na elk bezoek raakte ik nog meer verknocht aan de wonderschone stad met de ideale mix tussen modern en historisch, secularier en gelovig en progressief en conservatief. De stad straalt, net als Beiroet, een vanzelfsprekende joie de vivre uit. In een wijk als Beyoglu is het alsof je in een Franse wijk loopt; wandel een stuk verder en je wordt geraakt door de vele blauwe moskeekoepels die als een motief over de stad lijken verspreid, indrukwekkende herkenningspunten die boven de prachtige stad uit rijzen.
Ramtestikels en schapenkop
Mijn heimwee naar Turkije en Istanbul is aangewakkerd door Anatolië, de avontuurlijke Turkse keuken van Somer Sivrioglu en David Dale. Sivrioglu groeide op in Istanbul en heeft nu restaurant Efendy in het Australische Balmain. David Dale is journalist en culinair schrijver.
Anatolië bevat niet alleen een ruime selectie gerechten uit de Turkse keuken, maar ook mooie sfeerfoto’s. Dat maakt van dit kookboek meer dan alleen een boek voor kookliefhebbers, maar ook een ideaal salonboek om af en toe eens in de hand te nemen en de Turkse herinneringen op te rakelen.
De gerechten variëren van lichte salades tot zware kost. Het is heel aards eten met soms ingrediënten die de ongeoefende of minder avontuurlijke eter kunnen afschrikken zoals ramtestikels en schapenkop.
Sprookjesachtige recepten
Dat is meteen de charme van het boek: de samenstellers hebben niet alleen voor de gemakkelijke en bekende gerechten gekozen zoals lahmacun, gevulde wijnbladeren, baklava en die heerlijke tulumba’s, maar delen ook een heel nieuw arsenaal aan verleidelijke ( mediterraans gegrilde octopus), avontuurlijke (verbrande melkpudding met mastiek), aanlokkelijke (koude amandelsoep met druiven) en sprookjesachtige (rozengranita met aardbeien) recepten.
Dit alles aangevuld met persoonlijke anekdotes en achtergrondverhalen bij de gerechten en ingrediënten. Na de uitleg voor de basistechnieken kun je zelf aan de slag voor een typisch Turks ontbijt, lunch, zoetigheden en diner.
Wie wil kan het hele jaar door inspiratie putten uit het lijvige en mooi vormgegeven Anatolië. Voor je het weet maak je pudding van Noach. Hoe bijbels wil je het hebben. Een prachtig boek met uitdagende recepten en een flinke teug historie.
Anatolië, de avontuurlijke Turkse keuken, Uitgeverij Good Cook, kun je hier bestellen voor 35,00.
hassnae[at]aichaqandisha.nl