Arthur Japin – De Gevleugelde

9200000040900125

‘Is het leven eenmaal uit een hart dan is het hart ook uit dat leven. De enige manier het dan nog kloppend te krijgen is op zoek te gaan naar het verhaal erachter…’ 

Zo eindigen de eerste twee pagina’s van Arthur Japins nieuwste roman De Gevleugelde. Ik vind deze twee zinnen typerend voor eigenlijk het hele oeuvre van Japin. Verhalen die we al lang zijn vergeten, waar we nog nooit van hebben gehoord, blaast de auteur nieuw leven in.

Neem zijn laatste boek De Gevleugelde, dat gaat over luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont die zijn jeugd doorbrengt op een Braziliaanse koffieplantage. De dagen gaan daar langzaam voorbij, er is weinig te beleven. Hij leest veel boeken -van Jules Verne onder andere- en is teleurgesteld als hij er achter komt dat die verhalen verzonnen zijn. Desondanks vormen ze wel een inspiratiebron voor de jongen. Japin neemt uitgebreid de tijd om de jeugd van Santos-Dumont en de mensen om hem heen te beschrijven.

Ballonvluchten
Dan krijgt de vader van Santos-Dumont een ongeluk. Alberto verkoopt de plantage en verhuist met een berg geld op zak naar Parijs om zijn dromen na te jagen.

Tijdens een ballonvlucht komt hij daar Albert Chapin tegen. De ballon waar Santos-Dumont in zit, valt bijna te pletter, maar door ingrijpen van Chapin gebeurt dat niet. Santos-Dumont nodigt Chapin hierop uit om voor hem te werken en de twee worden goede vrienden – misschien wel meer dan dat, suggereert Japin tussen de regels door.

De Hartstocht
Een belangrijke rol in het boek is weggelegd voor het hart van Santos-Dumont. Er zijn drie hoofdstukken genaamd ‘De Hartstocht’. Na de dood van Santos-Dumont haalt een dokter het hart uit het lichaam om te voorkomen dat het Braziliaanse regime mooie sier kan maken met de held. Het hart reist vervolgens van hand tot hand langs verschillende vrouwen in het verhaal. Zo leren we onder andere de vrouw kennen die Santos-Dumont heeft opgevoed.

Met De Gevleugelde keert Arthur Japin na twee uitstapjes (Maar buiten is het feest en De man van je leven) weer terug naar wat hij, wat mij betreft, het beste kan: historische romans schrijven. En wederom heeft hij een boeiend verhaal gekozen met vele lagen; over een man die alleen maar goede bedoelingen had met zijn uitvindingen, maar er uiteindelijk aan onder door ging omdat zijn technieken werden misbruikt tijdens de oorlog.

Het Kussenboek
Ik had het idee dat De Gevleugelde wat meer verhalend is dan andere boeken van Japin: hij richtte zich ditmaal volledig op het verhaal dat hij wilde vertellen waardoor het stilistisch afweek van zijn vorige werk. Zoals altijd zaten er weer genoeg mooie zinnen in om Het Kussenboek weer eens te updaten. De Gevleugelde is een intelligent geschreven, mooi en treurig verhaal dat je lang na het dichtslaan van het boek bij zal blijven.

De Gevleugelde van Arthur Japin verscheen bij de Arbeiderspers en kun je hier bestellen voor 21,99 euro.

Majda

majda[at]aichaqandisha.nl