Bedreigingen

wallpaper

‘Bedreigingen’ aan het adres van PVV politici en de commotie daarover… Het doet me denken aan een vervelend jongetje op mijn schoolplein dat voortdurend meisjes onderuit schopte, iedereen uitschold, treiterde, klikte en vechtpartijen uitlokte. Toen hij één keer een enorme beuk terug kreeg haalden zijn ouders meteen de politie erbij. Over het gedrag van het rotjong zelf werd gezwegen.

Als iemand ‘hier woont een moslim hater’ op de stoep kalkt en daar een pijl bijzet richt de woning van een PVV’er is dat geen leugen. Dat Wilders er een drama van maakt is op zijn minst hypocriet te noemen. Als zijn aanhangers op Facebook een oproep doen moskeeën in brand te steken kijkt hij fluitend de andere kant op. Als er moskeeën beklad worden met racistische leuzen, ramen worden ingegooid en varkenskoppen aan de voordeur worden gehangen door diezelfde aanhangers doet de PVV er het zwijgen toe. Sterker nog, de bezetting van de moskee in Leiden door de extreemrechtse groepering Identitair verzet werd door de PVV goedgepraat als een ‘uiting van verontruste burgers’ De ene ‘bedreiging’ is blijkbaar de andere niet.

Tegenreactie
Al tien jaar lang is de PVV nu bezig een groep Nederlanders buiten te sluiten. En met succes want het wordt (bijna) normaal gevonden. Het taalgebruik van de PVV, het framen van moslims als één grote groep profiterende misdadigers is onderdeel geworden van het dagelijks bestaan. Precies datgene wat Victor Klemperer beschrijft in LTI – De taal van het Derde Rijk. Zoals de nazi’s in de jaren 30 de Joden voortdurend als bloedzuigende ratten omschreven en dat langzaamaan normaal werd gevonden, datzelfde haalt de PVV momenteel uit. Onze kranten zijn daar het trieste voorbeeld van. Niemand schaamt zich meer om mee te doen aan het ‘benoemen’. En allemaal onder het mom dat de ‘waarheid’ gezegd moet worden.

Is het raar dat het beklemmende gevoel dat de PVV geeft een tegenreactie oproept? Dat er mensen zijn die vinden dat dit een halt moet worden toegeroepen voordat het volledig uit de klauwen loopt? Onze incompetente politici doen het namelijk niet. De een lacht alles weg, de ander zegt pedant dat onze democratie tegen een ‘stootje’ moet kunnen. Maar zich werkelijk verzetten doen ze niet. Behalve in koor roepen dat het een schande is dat PVV politici ‘bedreigd’ worden. Want dat hoort. Dat is beschaafd.

Regelrecht gevaar
Hoeveel ‘stootjes’ kan en wil een democratie verdragen? En hoe lang tolereren we dat een volledig ondemocratische beweging als de PVV onderdeel uitmaakt van die democratie? Want reken maar dat mocht de PVV een echt machtige politieke partij worden het land op dezelfde ondemocratische manier zal worden geleid als de beweging. Ik sluit me dan ook volledig aan bij Rob van Kan die hier ook een blog aan wijdde. Roepen dat geweld niet kan omdat dit nu eenmaal zo hoort doe ik zeer zeker niet. Als het geweld van PVV aanhangers wordt toegestaan onder het mom van een uiting van ‘verontruste burgers’ dan hebben tegenstanders datzelfde recht lijkt mij. Pas op het moment dat erkend wordt dat de PVV een ondermijnende, racistische beweging is die een regelrecht gevaar is voor de rechtsstaat kunnen we gaan praten over geweld binnen de democratie. Eerder niet.

signatuur rebecca

rebecca[at]aichaqandisha.nl

6 Reacties op “Bedreigingen