Bedreigingen

wallpaper

‘Bedreigingen’ aan het adres van PVV politici en de commotie daarover… Het doet me denken aan een vervelend jongetje op mijn schoolplein dat voortdurend meisjes onderuit schopte, iedereen uitschold, treiterde, klikte en vechtpartijen uitlokte. Toen hij één keer een enorme beuk terug kreeg haalden zijn ouders meteen de politie erbij. Over het gedrag van het rotjong zelf werd gezwegen.

Als iemand ‘hier woont een moslim hater’ op de stoep kalkt en daar een pijl bijzet richt de woning van een PVV’er is dat geen leugen. Dat Wilders er een drama van maakt is op zijn minst hypocriet te noemen. Als zijn aanhangers op Facebook een oproep doen moskeeën in brand te steken kijkt hij fluitend de andere kant op. Als er moskeeën beklad worden met racistische leuzen, ramen worden ingegooid en varkenskoppen aan de voordeur worden gehangen door diezelfde aanhangers doet de PVV er het zwijgen toe. Sterker nog, de bezetting van de moskee in Leiden door de extreemrechtse groepering Identitair verzet werd door de PVV goedgepraat als een ‘uiting van verontruste burgers’ De ene ‘bedreiging’ is blijkbaar de andere niet.

Tegenreactie
Al tien jaar lang is de PVV nu bezig een groep Nederlanders buiten te sluiten. En met succes want het wordt (bijna) normaal gevonden. Het taalgebruik van de PVV, het framen van moslims als één grote groep profiterende misdadigers is onderdeel geworden van het dagelijks bestaan. Precies datgene wat Victor Klemperer beschrijft in LTI – De taal van het Derde Rijk. Zoals de nazi’s in de jaren 30 de Joden voortdurend als bloedzuigende ratten omschreven en dat langzaamaan normaal werd gevonden, datzelfde haalt de PVV momenteel uit. Onze kranten zijn daar het trieste voorbeeld van. Niemand schaamt zich meer om mee te doen aan het ‘benoemen’. En allemaal onder het mom dat de ‘waarheid’ gezegd moet worden.

Is het raar dat het beklemmende gevoel dat de PVV geeft een tegenreactie oproept? Dat er mensen zijn die vinden dat dit een halt moet worden toegeroepen voordat het volledig uit de klauwen loopt? Onze incompetente politici doen het namelijk niet. De een lacht alles weg, de ander zegt pedant dat onze democratie tegen een ‘stootje’ moet kunnen. Maar zich werkelijk verzetten doen ze niet. Behalve in koor roepen dat het een schande is dat PVV politici ‘bedreigd’ worden. Want dat hoort. Dat is beschaafd.

Regelrecht gevaar
Hoeveel ‘stootjes’ kan en wil een democratie verdragen? En hoe lang tolereren we dat een volledig ondemocratische beweging als de PVV onderdeel uitmaakt van die democratie? Want reken maar dat mocht de PVV een echt machtige politieke partij worden het land op dezelfde ondemocratische manier zal worden geleid als de beweging. Ik sluit me dan ook volledig aan bij Rob van Kan die hier ook een blog aan wijdde. Roepen dat geweld niet kan omdat dit nu eenmaal zo hoort doe ik zeer zeker niet. Als het geweld van PVV aanhangers wordt toegestaan onder het mom van een uiting van ‘verontruste burgers’ dan hebben tegenstanders datzelfde recht lijkt mij. Pas op het moment dat erkend wordt dat de PVV een ondermijnende, racistische beweging is die een regelrecht gevaar is voor de rechtsstaat kunnen we gaan praten over geweld binnen de democratie. Eerder niet.

signatuur rebecca

rebecca[at]aichaqandisha.nl

6 Reacties op “Bedreigingen

 1. marten
  11 maart 2015 om 15:09

  Dit stuk is precies hoe je een geweldsspiraal begint. De enige juiste reactie op geweld van “PVV aanhangers” is veroordeling en vervolging door de staat.

  Als mensen het recht in eigen hand nemen, komen daar altijd brokken van, hoe rechtvaardig het ook mag voelen. Ten eerste komt er dan een nog hardere tegenreactie. Ten tweede verliezen anti-PVV’ers alle geloofwaardigheid.

  Het PVV discours is dat de rechtsstaat door de islam en door extreem-links bedreigd wordt, en dit geweld is precies wat ze nodig hebben om nog geloofwaardiger over te komen. In plaats van dat men zich af zal keren, zal de PVV in haar slachtofferrol nog populairder worden.

  Denk maar eens na: hoe goed is het bevallen na de vorige keer dat een “racistisch” gevaar neergeschoten is door een extreem-links iemand? zijn we daar toen iets mee opgeschoten?

 2. Ralph van der Geest
  11 maart 2015 om 21:48

  Blaming the victim Marten? Dit stuk is niet ‘hoe je een geweldspiraal begint’, dat is de haatdragende taal en het geweld van de wannabe massamoordenaars en etnisch zuiveraars plus degenen in de media die het bagatelliseren, goed praten of vinden dat de PVV-nazi’s ‘een punt’ hebben en dat ‘je niet moet wegkijken.’
  Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten en ik vind een bekladde auto of een ingegooide ruit van zo’n PVV-fluim niet half zo erg als het gejoel van diezelfde fluimen om het in brand steken van gebedshuizen of – zoals ene Sylvana uit Rotterdam die haar nazistische bagger bij de EO mocht etaleren onlangs – schrijven dat moslims aan bomen moeten bungelen. De suggestie die spreekt uit jouw reactie is in één woord vunzig.

 3. 12 maart 2015 om 10:11

  Het zou heel veel schelen als mensen gewoon lazen wat er staat. Waar pleit Rebecca voor geweld of eigenrichting? Ze wijst erop dat het niet zo raar is dat als de ene groep geweld gebruikt, dit een tegenreactie zal oproepen. En ze wijst op de hypocrisie rondom geweld tegen moslims dat goedgepraat wordt. Ze houdt mensen niet meer dan een spiegel voor. Dat ze er zo agressief op reageren, spreekt boekdelen.

 4. marten
  12 maart 2015 om 10:51

  @Ralph Ik geef niemand de schuld van iets. Ik zeg gewoon dat het beter is dat je geen geweld gebruikt. Ik pleit voor vreedzame protestacties. Kijk nu wat er gebeurd is. Die jongen uit Etten-Leur was een totale nobody, totaal onbekend. Nu heeft hij een hele sloot aan gratis publiciteit, waarin hij het slachtoffer kan spelen en over kan komen als de sympathieke jongen die bezorgd is om de maatschappij.

 5. 12 maart 2015 om 11:43

  Marten,

  Iemand het recht op terugslaan ontzeggen als hij al geslagen wordt is niet een geweldsspiraal vermijden, dat is het slachtoffer nog een extra trap nageven.