Beelder… van J.A. Deelder

Jules Deelder. foto VINCENT MENTZEL 2016

foto © Vincent Mentzel

In de Kunsthal Rotterdam is van 17 december 2016 tot en met 19 maart 2017 de tentoonstelling Beelder… van J.A. Deelder te zien.

Dichter en Nachtburgemeester van Rotterdam Jules Deelder verzamelt sinds anderhalf jaar allerlei objecten van plastic zoals tandenborstels, injectiespuiten, cocktailstampertjes, speelgoed en lensdoppen en sorteert deze op kleur. Vervolgens verwerkt Deelder deze materialen tot driedimensionale objecten die, zoals het een goede dichter betaamt, kleurrijke namen dragen als ‘Locomotrutfantje’, ‘Spartapiet’, ‘Blauwwerker’ en ‘Doorzager’. Deze objecten voegen een nieuwe dimensie toe aan zijn oeuvre van poëzie en performances. Deelder zegt er zelf over ‘Je zit een beetje te klootzakke en op een gegeven moment wordt het wat’.

Ruimteschepen
Ook maakte Jules Deelder, op verzoek van zijn dochter Ari, een aantal ruimteschepen. Dit naar aanleiding van de film die Ari Deelder maakte over Willem Koopman, wielrenner en zwerver, die vaak ruimteschepen bouwde in de Rotterdamse kroegen omdat hij ervan overtuigd was dat Rotterdam één groot ruimteschip was dat elk moment uit het heelal geschoten kon worden. Voor de ruimteschepen van Deelder waren de ideeën van Koopman de inspiratiebron.

Beelder… van J.A. Deelder zal op zaterdag 17 december om 15.00 uur geopend worden in de Kunsthal door Jules Deelder zelf.

Rebecca

rebecca[at]aichaqandisha.nl