Fadila krijgt vaak de vraag of ze ook ‘Nederlands’ eet, zoals bloemkool, aardappels enzovoort. Maar dat is natuurlijk niet per se Nederlands eten. Ze bereidt alle groenten voor die in Nederland te koop zijn, maar de manier van koken is anders. Als voorbeeld geeft ze dan het recept voor bloemkooltajine, waar verbaasd op gereageerd wordt: wat interessant en lekker. Dat recept kan op Aicha Qandisha natuurlijk niet ontbreken.
Ingrediënten
2 kippenpoten
1 kleine bloemkool
2 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 à 2 eetlepels olijf- en zonnebloemolie
Zout en peper naar smaak
1/2 theelepel gemberpoeder
Een paar draadjes saffraan
1/4 theelepel kurkumapoeder
Gehakte peterselie
2 dl water
Doe de olie in een tajine of pan. Snijd de uien in ringetjes en zet ze op de bodem, met geperst of gesneden knoflook en zet daar de kippenpoten op. Bestrooi dit met de kruiden: zout, peper, gemberpoeder, kurkuma en saffraan.
Bak het geheel rondom bruin, voor ongeveer tien minuten.
Giet daarna twee deciliiter water in de taijne. Rasp de tomaten zonder vel en doe ze over de kip. Strooi daarbovenop de peterselie. Dek het geheel weer af en laat het vijftig minuten zachtjes koken.
Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze in gezouten water beetgaar. Ongeveer vijf à acht minuten. Neem ze uit het water en doe ze in de tajine.
Giet de saus over de bloemkoolroosjes, tot ze goed bedekt zijn.
Laat het afgedekt nog tien minuten zachtjes koken, tot de bloemkool de smaak van de saus heeft opgenomen.
Serveer met Marokkaans brood.
Besaha wa raha!
Alle foto’s: ©Fadila Bouazza
Een reactie op “Bloemkooltajine”