Boekpresentatie De Gevleugelde

DSC_0643

Foto’s: © AichaQandisha

Meer dan driehonderd kilometer heb ik gisteren gereden (316 om precies te zijn) om bij de boekpresentatie van Arthur Japins nieuwste boek De Gevleugelde in Zwolle aanwezig te zijn. De eerste tien reacties op de Facebookpagina van zijn uitgeverij werden op de gastenlijst gezet en ik was precies nummer tien. (Eenmaal aangekomen bleek het overigens vrij toegankelijk te zijn, maar goed).

De presentatie werd gehouden bij Waanders In De Broeren, een boekwinkel in een kerk.

DSC_0641

Japin is niet zo van de boekpresentaties, vertelde hij aan het begin van de presentatie. Hij houdt sowieso niet van feestjes en al helemaal niet die waarin hij in het middelpunt staat. Dus werd het een andere boekpresentatie dan gewoonlijk. (En gewone boekpresentaties zijn, laten we wel wezen, vaak nogal saai). De auteur testte de lezing die hij de komende tijd door heel Nederland gaat houden op ons. We kregen het verhaal van zijn nieuwe personage te horen, luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont . Ik zal nu niet teveel uitweiden daarover. Volgende week bespreek ik het boek en dan komt dat nog wel terug.

Duidelijk was wel dat Japin weer een interessant persoon heeft uitgekozen. Een man die de lucht in wilde en daarom een hoge tafel in huis had, om zijn gasten te laten voelen hoe het is om los te komen van de grond. De man voor wie Cartier het polshorloge uitvond, omdat hij tijdens het vliegen zijn zakhorloge niet steeds tevoorschijn kon halen.

DSC_0648

Santos-Dumont wilde de mens laten vliegen, zodat we makkelijk naar onze buurlanden konden gaan. Op die manier zouden we zien dat we elkaar niet hoefden te vrezen.Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij het niet aankon dat zijn techniek vervolgens in de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt om oorlog mee te voeren. En dan was er nog een interessant verhaal over zijn hart…

We hingen aan de lippen van Japin die eerst vertelde en vervolgens drie fragmenten voorlas. Op een gegeven moment was het tijd voor het officiële gedeelte. Japin hoefde het eerste exemplaar niet van zijn uitgever te ontvangen zei hij. Hij had het boek al gezien en hij ging het zeker niet nog eens lezen. In plaats daarvan vertelde hij over een lezeres, Tamara. Zij mailde hem vorig jaar naar aanleiding van De man van je leven. En ze vroeg of ze drie zinnen uit een Een Schitterend Gebrek op haar rouwkaart mocht plaatsen, want ze was ziek. Japin hield contact met haar. Hij kreeg de rouwkaart met zijn zinnen en is vervolgens naar haar uitvaart geweest. Haar man mocht gisteren het eerste exemplaar van De Gevleugelde in ontvangst nemen.

DSC_0651Daarna was het tijd voor wat vragen uit het publiek. Gevolgd door een signeersessie.DSC_0659DSC_0661

Met het boek en een handtekening in bezit volgde de lange weg naar huis. Binnenkort volgt de bespreking van De Gevleugelde natuurlijk op AichaQandisha.

De Gevleugelde van Arthur Japin verscheen bij de Arbeiderspers en is nu verkrijgbaar. Bestel het boek hier. Op de Facebookpagina kun je meer informatie vinden.

Majda

majda[at]aichaqandisha.nl