Bosz de Kler

soul sailor

Fotograaf Bosz de Kler (Rotterdam, 1965) ontdekte begin jaren 90, na onder meer een studie Kunst- en Cultuurwetenschappen en de Willem de Kooning Academie, de kracht en de schoonheid van fotografie. Begin jaren 80 was hij al betrokken (samen met o.a. Gabriel Kousbroek) bij de oprichting van de RoDe Verlichting, een bond van jonge kunstenaars.

Bosz-portret

De Kler heeft nu in eigen beheer twee prachtige fotoboeken uitgebracht: Paris Autour de moi en Soulsailor.

covers bosz

De foto’s, in stemmig zwart-wit, geven een geheel eigen kijk weer van de fotograaf op zijn onderwerp.

Soul-Crematorium II

Duidelijk is te zien dat De Kler geïnspireerd wordt door de beroemde fotografen van begin 20e eeuw, zoals Brassaï. De sfeervolle fotografie roept een melancholisch verlangen naar het verleden op. Bij iedere foto zie je de liefde van De Kler voor zijn onderwerp.

SAMSUNG

Het album Soulsailor is opgedragen aan de in 2014 overleden kunstenaar Joris Schiks met wie de Kler een CD opnam. Op YouTube staat het nummer Wer weiss wo die Zeit bleibt waarbij foto’s van Bosz te zien zijn.

Soul-Freedombridge

Bosz de Kler wordt morgen, zondag 22 maart, in het Torpedotheater in Amsterdam ontvangen door Adeline van Lier om zijn beide fotoboeken te presenteren. Het evenement vindt plaats tussen 11.00 en 13.00 uur. Een mooie gelegenheid om meer van het fotografische werk van Bosz de Kler te zien en iets te horen over de achtergronden en zijn beweegredenen.

SAMSUNG

Paris autour de moi en Soulsailor zijn te bestellen via uitgeverijescalier@gmail.com en kosten 45 euro per stuk exclusief 5 euro verzendkosten. Bestel je beide boeken tegelijk dan zijn de kosten 80 euro exclusief 5 euro verzendkosten.

Torpedotheater, Sint Pieterpoortsteeg 33, Amsterdam, presentatie van 11.00 – 13.00 uur.

signatuur rebecca

rebecca[at]aichaqandisha.nl