Buitenstaanders

king louie

Wilde ik net een vrolijk stukje plaatsen, viel mijn oog op wat zorgwekkende tweets. Volgens Rutte, die door moet gaan voor premier van Nederland, zijn hier geboren en getogen mensen met andere culturele wortels buitenstaanders. En niet zomaar buitenstaanders, maar buitenstaanders die geen kritiek op Nederland mogen leveren, en als ze dat wel doen, moeten ze maar weg.

Dus ook al ben je hier geboren en heb je een Nederlands paspoort, word je toch niet erkend, want je bent niet van zuiver bloed vanwege je ouders, en omdat je dus dat gore lef hebt kritiek te uiten op Nederland.

Maar hoe zit het met Nederlanders, van die blanke, die ook kritiek hebben op Nederland? Die dag in dag uit zitten te klagen, verongelijkt en als dolle apen vernielingen aanrichten omdat hun voetbalcluppie verliest of die vrouwen toeblaffen dat ze verkracht moeten worden, omdat ze niet tegen vluchtelingen zijn. Die mogen dat wel, die hebben kennelijk het blank-geborene recht om kritiek te hebben.

Pootjes geven
Wij zijn buitenstaanders. Maar kom, als wij ons goed gedragen, netjes pootjes geven en doen wat de blanke autochtone Nederlanders zoals Rutte behaagt, dan kunnen we zomaar burgemeester van Rotterdam worden. Een Aboutaleb zijn, neen, dank u. Al je persoonlijkheid en waardigheid inslikken om maar in het gevlei te komen bij mensen die je nooit voor vol zullen aanzien. Die je altijd als de buitenstaander zullen zien die het zo goed doet, omdat die zo netjes meepraat en zich zo autochtoon gedraagt.

Buitenstaanders. We zijn hier opgegroeid, leven hier, werken hier, maar toch vindt Rutte dat we geen recht van spreken hebben. Zwartje moet zijn bek houden, dankbaar zijn, zich nog wat meer in de bagger wentelen die dagelijks over hem heen wordt gestort. Grootheidswaanzin gegoten in een oranje-gestreepte VVD-das als uiting van een post-koloniaalsyndroom.

De Toppers-lover is de realiteit volledig uit het oog aan het verliezen; als hij al schrikt van wat kritiek, dan weet-ie niet wat hem te wachten staat als straks het door hem gepropageerde grote ‘invechten’ daadwerkelijk begint. Hij blijkt uiteindelijk in niets, maar dan ook niets te verschillen van de gemiddelde Twittertrol die vindt dat buitenlanders niks te zeggen hebben en anders maar op moeten rotten. Rutte lacht dus niet alleen als een baviaan, hij is er ook gewoon een.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl