Culinaire erotiek

pomegranate1

Eten en seks zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat is waarschijnlijk altijd zo geweest. Als de oerman met lege handen thuiskwam van de jacht, kwam hij het grotje van de oervrouw niet in.

Een van de leukste films over seks en eten is de Japanse productie Tanpopo. In een van de vele grappige scènes krijgt een van de hoofdpersonen van een oude meester les hoe op de juiste manier ramen (soort noedels) te eten. Die slurp je niet zomaar op, neeh, daar gaat een compleet voorspel aan vooraf. Je moet het kommetje en de inhoud goed bestuderen en in je opnemen, de geur opsnuiven, het vlees teder aanraken met de puntjes van je stokjes, voor er überhaupt sprake van kan zijn dat er gesmikkeld kan worden.

Afrodisiacs
In diezelfde Tanpopo zit een onvergetelijke vrijscène met een opvallende hoofdrol voor een rauwe eidooier die de twee geliefden steeds met de mond aan elkaar doorgeven, heen en weer. De vrouw raakt steeds meer opgewonden tot de eidooier in haar mond knapt en het geel uit haar mond loopt. Tanpopo is sowieso het bekijken waard: de film laat een bonte stoet afrodisiacs voorbij komen en zit vol prikkelende culinair-erotische scènes.

Dat eten de ideale voorbereiding is voor vrijen en dat liefde zeker ook door de maag gaat, dat weten de Fransen al heel lang. Naar verluidt kregen bruidegommen in het negentiende eeuwse Frankrijk een driegangenmenu met asperges (over asperges zei kruidenkenner Nicholas Culpeper dat ze de lust opwekken bij zowel mannen als vrouwen) om er tijdens de huwelijksnacht helemaal klaar voor te zijn en met hun eigen asperge de bruid te verwennen. Naast de broodnodige vitamines bevatten asperges ook foliumzuur en dat is een welkom ingrediënt om het orgasme te stimuleren.

Hooglied
Ik stel me zo voor dat de overgeile bruidparen, zich amper bedwingend, zich door de drie gangen heen werkten terwijl de bruid, naarmate de maaltijd vorderde, iedere asperge steeds meer voor een genotsroede aanzag die ze met gusto verslond. Haar bruidegom kwam dankzij de asperges in een gretig en gewillig gespreid bedje terecht.

Eten en vrijen hebben hetzelfde effect op je gemoed. In het pikante bijbelboek Hooglied wordt zelfs nauwelijks onderscheid gemaakt tussen verliefdheid, seksualiteit en eten en drinken:

Uw lippen, o bruid! druppen van honigzeem; honig en melk is onder uw tong

Oester
Mooier is de hunkering naar een kus zelden onder woorden gebracht. De dichter gaat verder:

Uw scheuten zijn een paradijs van granaatappelen, met edele vruchten, cyprus met nardus;
Nardus en saffraan, kalmus en kaneel, met allerlei bomen van wierook, mirre en aloë, mitsgaders alle voornaamste specerijen.
O fontein der hoven, put der levende wateren, die uit Libanon vloeien!
Ontwaak, noordenwind! en kom, Gij zuidenwind! doorwaai mijn hof, dat zijn specerijen uitvloeien. O, dat mijn Liefste tot Zijn hof kwame, en ate zijn edele vruchten!

Heb je seks zoals je een hamburger eet: binnen vijf minuten naar binnen schrokken, zonder smaak, gevoel of passie? Of geef je de voorkeur aan een gourmettante maaltijd, zoals de vrijers uit het Hooglied? Ga eens vreemd met wat ander eten en prikkel je tong. Als je het goed aanpakt, prikkelt jouw tong voor je het weet iemands oester.

Fragment uit een stuk over afrodisiacs dat in de nieuwe Men’s Health van augustus staat. Snel naar de winkel!

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl