De 99% van Jeroen Pauw

nasreddine-dinet

Nasreddine Dinet

Om mijn bloeddruk te sparen en geestesrust te bewaren kijk ik nooit naar de talkshows. Niet naar Pauw, Humberto of Jinek. Zeker, in het verleden heb ik als gast, of liever als getypecaste slechterik, een aantal keer plaatsgenomen aan de tafel van Pauw & Witteman, maar dat was al snel afgelopen toen ik erachter kwam dat ik alleen goed was als Mocrina met een foute mening, en niet als autonoom individu met een pas verschenen boek.

Maar goed, die talkshows dus, ik kijk bewust nooit, maar afgelopen weekend zag ik via Facebook een fragment van Farid Azarkan bij Pauw. Aan tafel naast hem partijgenoot Kuzu en daartegenover twee witte mannen en Pauw als opper-witte man. Elke dag wordt er gesproken over meer diversiteit, maar de talkshows blijven stug tafels vol mannen uitnodigen. Het lijken verdorie wel moslimbroeders, die verkeren ook het liefst in elkaars gezelschap.

Voor de culturele diversiteit zorgden Kuzu en Azarkan die als gekleurde, en dus minderwaardige gasten weer ergens afstand van moesten nemen en verantwoording af moesten leggen, want de integratie van Nederlandse Turken schijnt mislukt te zijn, omdat ze gebruik maken van hun demonstratierecht, en bovendien -toen kwam het- volgens Pauw worden 99 procent van de aanslagen door moslims gepleegd.

Wit privilege
Typisch. Als Sylvana refereert naar een uitspraak van Trump, wordt dat meteen tijdens de uitzending gecheckt door de redactie om haar nog binnen het uur terecht te wijzen, maar als Pauw een aperte en aantoonbare leugen verkondigt over moslims, hoeft er niet gecheckt te worden. Want we willen allemaal toch zo verrekte graag dat het waar is, hè, over die moslims. Dat legitimeert de racistische bagger online, in de kranten en in de politiek.

Maar nee, 99 procent van de aanslagen wordt niet door moslims gepleegd, maar door roomblanke mannen, zo blank als Jeroen Pauw zelf. En dat is uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd. Het is natuurlijk makkelijk tot die 99 procent te komen als je stug alle aanslagen door blanke terroristen negeert, elke daad door iemand met een vermeend islamitische achtergrond toeschrijft aan het geloof en promoveert tot terrorisme, en tegelijk iedere terroristische daad door een blanke neo-nazi reduceert tot ‘daad van een verwarde man’.

Tristan van der Vlis
, Karst Tates, de aanslagen op moskeeën en asielzoekerscentra, Anders Breivik, de ontelbare aanslagen van extreem-rechts in Duitsland, de toename van racistisch geweld in de Verenigde Staten, de aanslagen op gehoofddoekte vrouwen, de lijst is eindeloos. O, en de drone aanvallen natuurlijk waarbij jaarlijks duizenden onschuldige slachtoffers vallen. Dat wij daar hier toevallig maar weinig van meekrijgen, maakt het leed niet minder afschuwelijk.

99 procent van het terrorisme wordt gepleegd door witte mannen. De meeste terreurslachtoffers zijn overigens wel moslim. En zo worden onschuldige mensen dubbel genaaid door niet alleen Pauw, maar het hele politieke spectrum en de media. Dat is kennelijk ‘wit privilege’: als dader verantwoording eisen van je slachtoffers.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

14 Reacties op “De 99% van Jeroen Pauw