De achterkant van de zon

51b9ba_8f96f79d14224dd2b167e260d8628f0c

Of het nu buiten pijpenstelen regent of je ergens in het park in de zon kan liggen: de zomer komt er aan en dat betekent: lezen! Eindelijk die enorme stapel boeken wegwerken die al een tijdje op je staat te wachten. Daar kun je wat ons betreft deze zomer nog een boek aan toevoegen: De achterkant van de zon van Maurits de Bruijn.

Het verhaal begint in 1994, in een nachtelijke autorit door de woestijn van Marokko. Opeens heeft het gezin van Soufjan er een baby bij. Malika, noemen zijn ouders haar. Hij noemt haar Mariah, naar Mariah Carey.

Magisch personage
Het is het begin van een aantal verwarrende jaren voor Soufjan. Waar komt de baby vandaan? Amerika? Zijn ouders verbergen haar in de tussentijd voor de buitenwereld. Op vijfjarige leeftijd wil hun moeder haar een hoofddoek opdoen, zodat ze niet zo opvalt met haar blonde haren tussen alle donkere Marokkanen. Daar steekt Soufjan een stokje voor. Hoewel hij weet dat er meer speelt, krijgt hij maar geen antwoorden.

Jaren later is Mariah een jonge, volwassen vrouw. Soufjan woont inmiddels in een andere stad, waar hij als taxichauffeur werkt. Mariah besluit op zoek te gaan naar haar familie. Ze weet inmiddels dat die in Nederland wonen.

De achterkant is van de zon is een traag verhaal, dat toch vlot wegleest. De Bruijn wisselt af tussen verschillende personages en tijden. Soufjan, Mariah’s Nederlandse familie en het verleden. Zo word je beetje bij beetje wat wijzer. Soufjans strubbelingen met zijn familie en die ene avond die zijn leven voorgoed veranderde. Mariah blijft daarentegen een ongrijpbaar, bijna magisch personage gedurende het hele boek.

De achterkant van de zon van Maurits de Bruijn verscheen bij NieuwAmsterdam en kun je hier bestellen voor 18.99 euro. 

Majda

majda[at]aichaqandisha.nl