Mijn favoriete butter chickenrecept heb ik van een van mijn lievelings Indiase restaurants in London: het sexy Gymkhana. Het recept geeft precies die zachte, volle, notige romigheid die het gerecht zo verslavend lekker maakt. Het vraagt wel wat aandacht en tijd, de kip moet uren marineren en de saus maak je helemaal zelf, maar het is het dubbel en dwars waard.
In De Bijbel van de Indiase Keuken van de in Nederland woonachtige Indiase Paulami Joshi staat ook een recept voor butter chicken. Een stuk minder tijdrovend, makkelijk te maken, maar met een ander karakter, minder zoetig ook. Onvermijdelijk, die verschillen, met recepten die van familie op familie worden doorgegeven in een groot land met een waanzinnige rijkdom aan cultuur en diversiteit.
De butter chicken is het eerste wat ik maakte nadat ik het boek nog net niet verslond tijdens het lezen. Collega Janneke schreef er eerder al over: dat ze alles uit het boek wilde maken – dat had ik nou ook, ik kreeg er trek van.
Maar dat effect heeft de Indiase keuken wel vaker op me. Ik hou van die heerlijk gekruide gerechten die, gemaakt door de juiste handen, enorm verfijnd en gelaagd kunnen zijn. Veel mensen associëren de Indiase keuken met pittig en heet, maar daar doe je het geen recht mee.
In deze Bijbel, de serie bestaat inmiddels uit een mooie collectie boeken, reizen we aan de hand van Joshi al proevend en snackend door het land. We krijgen natuurlijk maar een fractie mee van wat er allemaal te genieten is, maar die fractie, ruim 230 recepten waarvan het merendeel vegetarisch en met veel aandacht voor veganistische opties, is al genoeg om het hele jaar door met Indiase gerechten te variëren, nieuwe smaken en combinaties te ontdekken en dan weer opnieuw te beginnen.
Dit boek en andere die recent zijn verschenen of gaan verschijnen, zoals het onlangs door mij besproken Mi Casa Peru, belichten niet alleen geweldige keukens, maar ook het indrukwekkend multiculturele karakter van Nederland. We hebben hier zo veel mensen met verschillende achtergronden die zo aardig zijn hun culinaire schatten met ons te delen en we kunnen de meeste ingrediënten dankzij biculturele ondernemers makkelijk vinden. We boffen maar.
Deze bespreking heeft eerder in NRC gestaan. ‘De Bijbel van de Indiase Keuken’, Paulami Joshi, Carrera Culinair, bestel je hier voor 33,99.
info[at]aichaqandisha.nl