foto’s © Marten van den Berg
Erik van Loo (Parkheuvel) en Marnix Benschop (Biergarten Rotterdam) kruisten afgelopen dinsdag de spatels in de Rotterdamse Ellis Gourmet Burger. Wie kan de ultieme burger maken?
Mondgevecht
Eerst Marnix Benschop: Hamburger van lamsvlees met peper, rode ui, pittige mayonaise en een gebakken ei. Leuke bijkomstigheid: deze burger wordt buiten het restaurant gegrild op een barbecue. Als drankje een donker India Stout biertje, lekker ruig zo uit het blikje. Ik pak de grote unit vast en weet er een grote hap uit te nemen. Lamsvet en eigeel druipen langs mijn kin. In mijn mond vecht pittig tegen hartig.
Een slok van het bier geeft een bittere caramelsmaak die goed bij de burger past. Ik veeg mijn vette kin af en neem nog een hap. Ik was met honger begonnen, maar nu zit ik vol. De voorzitter van de avond peilt de zaal: de meesten vonden de burger lekker, maar hier en daar een kritische noot: de burger was wel erg machtig.
De Beastieburger
Na een korte pauze is het alsof iemand hardrock uitzet en Vivaldi opzet. Erik van Loo kondigt zijn Beastieburger aan. Deze burger is gemaakt van zacht en mager hertenvlees en een stuk kleiner dan burger nummer 1. Op de burger zelf pompoenzaadjes, piccalilly en eekhoorntjesbrood van de Veluwe. Zoete tonen komen van preiselbeere. Een beschaafd hoopje koolsalade maakt het bord af. Het bijgaande drankje is een verfijnde gin-tonic. De smaak is dit keer geen gevecht, maar een symfonie.
De wapenstilstand
Dan de ontknoping van de avond: wie heeft er gewonnen? De voorzitter verklaart het een gelijkspel. De burgers zijn te verschillend om te vergelijken. Beide burgers waren in ieder geval de lekkerste burgers die ik geproefd heb. Toch vond ik die van Erik van Loo de lekkerste. Omdat de smaken van deze burger veel zachter waren, kon je meer proeven. De burger van Marnix Benschop is lekkerder als je ruige honger hebt. Het was een topavond voor de burgerliefhebber.
info[at]aichaqandisha.nl
Een reactie op “De Burger Guerilla”