De culturele oorsprong van nagellak

foto’s © Aicha Qandisha

De artikelen die ik erover gelezen heb zijn niet eenduidig: sommige auteurs stellen dat nagellak voor het eerst in China werd gedragen, zo’n 3000 jaar vóór Christus, anderen zeggen dat de traditie om de nagels te kleuren uit het Bronzen tijdperk in India stamt, waar het gebruik van henna normaal was, en het zich van daaruit naar China verspreidde.

Of het nu China of India was: nagels lakken is, anders dan je wellicht zou verwachten, geen modern verschijnsel, maar eentje dat millennia terug gaat, niet alleen naar het oude India en China, maar ook het faraonische Egypte waar stijlicoon avant la lettre, Cleopatra, haar handen en nagels met henna verzorgde en kleurde.

In het oude Babylonië schijnen het de mannen geweest te zijn die hun nagels met khol verfden als ze ten strijde trokken.

In haar boek Nails: The Story of the Modern Manicure, onderzoekt Suzanne E. Shapiro de geschiedenis van de manicure en die voert dus ver terug in de tijd. Waar wel enigheid over lijkt te zijn, is dat het de Chinezen aan het hof waren die de kunst van de manicure tot een hoger plan brachten met kunstnagels en bijzondere kleuren en accenten in goud en zilver, bijvoorbeeld. In China stond nagellak, een mix van bijenwas, eiwit, gelatine en bijvoorbeeld roos, voor status en klasse. Het was, net als henna, een mengsel dat je insmeerde en een aantal uur liet inwerken zodat het kleur zou afgeven. De nagels van de keizerlijke familie werden bovendien decadent versierd met juwelen en emaille. Ook in andere culturen, zoals het oude Egypte, stond de kleur van de nagels voor je maatschappelijke positie.

Persoonlijkheid
In Europa werd de manicure pas laat geïntroduceerd, zo eind achttiende eeuw via de Europese handel in het Midden-Oosten en India en de eerste Parijse nagelsalon opende eind negentiende eeuw.

Nagellak zoals we die nu kennen is geïnspireerd op autolak en door Michelle Manard voor het eerst samengesteld begin twintigste eeuw. Haar werkgever, Charles Revson, rook een kans en het Amerikaanse Revlon, sindsdien onlosmakelijk verbonden met schoonheidsproducten, was geboren.

Er is natuurlijk verschrikkelijk veel veranderd, maar in de kern blijft de traditie van nagels lakken hetzelfde: je geeft er uiting mee aan je persoonlijkheid. Iedere kleur staat voor een gevoel, je kunt het zo ingetogen of bont maken als je wilt.

Dus een volgende keer als je denkt oppervlakkig bezig te zijn, weet dan dat je in een lange traditie staat die terugvoert tot het oude India, het keizerlijke China en de oude Afrikaanse en Midden-Oosterse beschavingen. En als dat allemaal te veel gedoe voor je is: die simpele handeling van nagels lakken laat je handen (en voeten) er meteen een stuk verzorgder uitzien. En dat is ook heel wat waard, zeker in de zomer.

Zin gekregen om je nagels ook eens met mooie kleuren te verzorgen? Hier vind je een uitgebreide collectie kleuren en merken.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “De culturele oorsprong van nagellak