De Klas van ’94

klas 94 klein

Twee jaar geleden vertelde Nadia over haar oude lagere school, de Bouschra: een school speciaal voor kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. We wisten meteen dat dit een film was, maar de weg tussen mooie ideeën en daadwerkelijke toegang tot de omroepen is geplaveid met obstakels, valstrikken, zwarte gaten, weerstand en dichte deuren.

Gelukkig was Chafina Bendahman van ROSE Stories er vanaf het begin bij betrokken; zij bracht het idee voor de documentaire aan bij de NTR en twee jaar later is dan de uitzending. Morgenavond op NPO2 om 22:55, de ideale tijd om naar bed te gaan, maar wie opblijft krijgt een film als een slaaplied dat alle media-onrust van je afspoelt en je met een gerust hart naar bed laat gaan voor een goede nachtrust.

draaidag 1 klas 94 AQ

foto © Aicha Qandisha

Amsterdams
De Klas van ’94 is niet alleen een reis terug naar het verleden, over een bijzondere school in een bijzondere tijd met bijzondere leraren en leerlingen, maar ook een kennismaking met de tweede en derde generatie Marokkaanse Nederlanders die zo Amsterdams zijn geworden als André Hazes.

klas 94 fatima AQ

foto © Aicha Qandisha

Ik kan van alles over de film zeggen, over wat erin zit, wat de bedoeling is, waar je op moet letten, maar ik laat het liever aan de kijkers zelf over. En ik hoop echt dat jullie gaan kijken, want deze documentaire is met heel veel liefde en toewijding gemaakt.

klas 94 zwarte doek Latifa AQ

foto © Aicha Qandisha

Dank aan Marja en Mirjam van de NTR, Nadia, stille kracht Chafina, Carla van der Meijs voor het geluid, de geweldige Jefrim Rothuizen voor zijn prachtige camerawerk en de fantastische Noël van Rens voor de montage. En natuurlijk de mensen in de documentaire zelf. Het was een feest om samen te werken en de regie te mogen doen.

Vooruit, ik doe deze er ook nog een keertje bij. Morgen! NPO2 22:55.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl